I romersk mytologi, vem Janus?

Janus är den romerska guden av dörröppningar, början, förändring och omvandling. Han var en mycket viktig person i det romerska Pantheon, typiskt namnges först under bön och kulten av Janus var en punkt mycket utbredd i Rom. Janus lever kvar i en del överraskande ställen, den första månaden av året januari, är uppkallad efter Janus, som är fastighetsskötare, det håller dörrar och nycklar. Det mest slående och minnesvärda inslag i Janus är förmodligen hans två eller ibland fyra ansikten. I klassisk konst, var avbildas han med två ansikten som pekade i motsatt riktning, som illustrerar hans roll som väktare av dörrar, med två ansikten, han kunde se ut på båda sidor om dörren för att se vad som hände. Ibland visade byster av Janus fyra sidor i stället för två, och i full statyer, Janus normalt har en nyckelposition i högra handen.

Janus ursprungliga roll var förmodligen som väktare av dörröppningar, med hans senare arbetsuppgifter läggs genom senare dyrkare. Kopplingen mellan dörröppningar och en ny början är ganska uppenbart, liksom föreningen med förändringarna. Janus dyrkades ofta vid stora händelser i livet som att komma ålder fester, bröllop, och nyår partier, med de närvarande be till Janus för lycka.

Janus kom också att förknippas med krig, tack vare Janus Dubbel, ett stort tempel i Rom. Av tradition har lämnat dörrarna till detta tempel öppna under perioder av krig, och avslutades i perioder av fred. Soldater ofta besökte templet för att passera genom åren i hopp om att bli välsignad av Gud så att de kunde klara sig bra i krig.

Guden var också kopplad med ändelser, som en dörröppning kan visas på slutet av en resa som den kan på i början. I vissa regioner var Janus sägs kunna förutsäga händelser, tack vare hans dubbelnatur huvudet, vilket förmodligen inte missade mycket. Romarna inhämtat råd från Janus om viktigare beslut, hoppas att han skulle kunna belysa den bästa vägen att följa.

I modern tid, är Janus också användas som en metafor för ofta komplexa natur mänskligheten. Janus är ofta refereras till i konst med två ansikten individer som har helt olika ansikten, till exempel ansiktet av en man och ansiktet av en kvinna. Romarna nog inte tänka Janus på detta sätt, även om de säkert tänkt på dualitet och svek, precis som moderna människor gör.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.