Vilken är världens största regnskogen?

Världens största regnskog, och även den mest kända, är Amazonas regnskog, huvudsakligen belägna i Brasilien (60%) och Peru (13%) i Sydamerika. Amazonas regnskog är nummer ett Biodiversity hotspot på planeten, bara rivaled av Kongo regnskogen i Afrika och Sydostasien regnskogarna i Asien. Regnskogen har en yta på över två miljoner kvadrat miles (5,5 miljoner kvadratkilometer), vilket gör den till världens största regnskog med en faktor på minst 30% över det näst största regnskog, Kongo Rainforest. Mer än en av tio kända växt-och djurarter finns i Amazonas, varav cirka 2,5 miljoner insektsarter, åtminstone 40. 000 växtarter, 1. 294 fåglar, 427 däggdjur, 428 amfibier och reptiler 378.

Liksom andra regnskogar, är Amazonas regnskog extremt tät, med över 90. 000 ton levande plantor per kvadratkilometer. Plantorna täcker himlen med en tjock baldakin, vilket gör marken relativt mörk. De enorma träden göra världens största regnskog en tredimensionell Biome, med ett tak lager på ca 30-40 m (100-125 ft) över marken, och olika djurarter som lever på varje lager. Regnskogen skikt omfattar trädkronorna, den framväxande lagret ovanför trädkronorna, det undervegetationen, som är under trädkronorna, och i skogen, som endast får 2% av den totala solljus. Frequent regnet sköljer bort jorden, vilket innebär att regnskog marken är endast ett fåtal inches tjock.

Amazonas regnskog är känd för att vara vacker men farlig. Vattnet i Amazonfloden är bebodd av elektriska ålar, vars stötar kan döda, pirayor, som kan frånta en kropp av kött i minuter, och Svart kajman, en svart krokodiler som har varit känt för att döda människor genom att de samlas under vattnet tills de drunkna. På markområdet Anaconda, en av världens största ormar, med en längd upp till 23 m (7 m), pilgiftsgrodor, vars lipofila alkaloid gifter kan döda ett djur tusentals gånger sin storlek, och som omfattar de mest giftiga djur på jorden, och de berömda och vackra Jaguar, en av de största rovdjur i världen, och den största katten i det västra halvklotet.

Trots att Amazon är världens största regnskog, är att det är avverkat snabbt. Ungefär 10% av regnskogen har försvunnit till hugg-och-bränn jordbruk sedan 1960-talet, och i dagens takt med förlust, ungefär hälften av regnskogen kommer att förstöras av 2030. Miljöaktivister runt om i världen har tagit en rad åtgärder för att motverka förstörelsen av Amazonas regnskog, men har haft begränsad framgång.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.