Vilka är de viktigaste kristna helgdagar?

storhelger i den kristna tron centrum kring liv och död av Jesus Kristus, en siffra som är vördad som son till Gud och en profet av kristna runt om i världen. I samhällen med en stor kristen befolkning, är kristna helgdagar brukar betecknas som allmänna helgdagar, som erkänner det faktum att många människor inte tänker arbeta under dessa dagar. Lesser kristna helgdagar högtidlighålls på enskilda helgons dag, med vissa samhällen innehar utveckla firandet för särskilda helgon.

För de flesta kristna, är den största högtid förmodligen påskdagen, till minne av Kristi uppståndelse från graven. Denna händelse är särskilt viktigt för kristna, eftersom det betraktas som ett bevis på Kristi gudomlighet. Traditionellt kristna delta i gudstjänster i påsk, och ofta fira med en måltid som innehåller lamm och andra traditionella livsmedel, beroende på kultur.

Kronologiskt, den första av de stora kristna helgdagar är trettondagen, vilket sker på den sjätte januari. Detta semester firar de tre vise männen som deltog vid Kristi födelse med gåvor. Nästa stora semestern är askonsdagen, som inträffar 40 dagar före påsk, till minne början av fastan. Under fastan, en del kristna iaktta särskild föda, och många fromma kristna ge upp något som lånats ut med hjälp av dessa 40 dagar som en period av eftertanke och religiös kontemplation. När fastetiden går mot sitt slut, en del kristna fira Holy Week, som firar ingången av Kristus i Jerusalem på palmsöndagen, genom hans korsfästelse på långfredagen. Holy Week slutar med påskdagen, den viktigaste kristna helgdagar som diskuterats ovan. Nästa stora semester är Pingst, firas den sjunde söndagen efter påsk, när den helige Ande sägs ha sänker sig ned över Kristi lärjungar.

Många kristna runt om i världen också firar jul i åminnelse av Kristi födelse, den 25 december varje år. Vissa observera även Advent under veckorna fram till jul, som går i särskilda gudstjänster under denna period som de förbereder sig för julen. Julfirandet kan bli ganska utarbeta gör julen en av de mer välkända julhelgen, eftersom människor utbyta gåvor, vid fester och fira Kristi födelse. Eftersom det globala kristna samfundet är mycket aktiv, kristna helgdagar firas på alla kontinenter, även i områden där kristna är inte den dominerande religiös grupp. Den period av året mellan jul och nyår räknas också som en semester som de flesta människor över hela världen, oavsett tro, eftersom det har blivit så förknippade med fest, ibland till överdrift, och därför begränsat arbete sker under denna tvåveckorsperiod .

Inte alla kristna observera stora kristna helgdagar, som företräder den enorma mångfalden i den kristna tron. Jehovas vittnen, till exempel, bara fira åminnelsen av Kristi död, som ligger runt långfredagen varje år. Människor i denna kristna valör tror att andra kristna högtider är hednisk karaktär, eftersom de inleddes inte av Kristus själv. Även om det anses inte vara en religiös högtid, många mormoner övervaka inrättandet av Jesu Kristi Kyrka och Sista Dagars Heliga den 6 april varje år, och många tror också att Kristus föddes den 6 april, trots att fira Kristi födelse på julafton också.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.