Vilka är Galapagosöarna Känd för?

Galapagosöarna är en ögrupp eller kedja, med 13 stora öar med cirka 100 små öar. Dessa öar är belägna ca 600 miles (966 km) utanför Sydamerikas kust och är ett område i Ecuador. Endast fem av Galapagosöarna är bebott av människor med en ungefärlig befolkning på 28. 000. ligger på ekvatorn, Galapagosöarna är mest kända för sina mycket skiftande och rika ekosystem. Men Galapagosöarna är inte bara kända för sina vilda invånare, men också för deras unika geologiska sammansättning och deras betydelse i utvecklingen av Charles Darwin's evolutionsteori. Den djurlivet vid Galapagosöarna omfattar arter av växter, reptiler och fåglar som inte finns någon annanstans på planeten. Vidare vilt som bebor varje ö är unik och vanligtvis kan inte hittas på någon av de andra omkringliggande öarna. En av de mest kända arterna i denna skärgård, Galapagos sköldpadda, är öns samma namn. Här, "Lonesome George" är bosatt, som tros vara den sista överlevande individ av en art av Galapagos jätte sköldpaddor. Andra anmärkningsvärda arter är Havsödla tretton endemiska arter av finkar kallad Darwins finkar, Galapagos pingvin, som är den enda pingvin återfinns utanför Antarktis, och Scalesia eller "Daisy träd," en familj av buskar och träd som ofta benämns som Darwinfinkar av växtriket.

Kringliggande Galapagosöarna är ett stort marint reservat på 82, 642 miles (133 000 km) som har en lika rik akvatiska ekosystem öarna gör. I själva verket innehåller den biologiska mångfalden i Galapagos marint reservat flera arter av växt-och djurliv än någon annanstans i världen med undantag för Australiens Great Barrier Reef. En anledning till att Galapagos marint reservat är så unik är att den ligger på en geografisk plats där strömmar från olika vatten möts. Detta resulterar i minst fyra olika biogeografiska livsmiljöer som är relativt nära varandra.

1831 Charles Darwin fick i uppdrag av den brittiska regeringen att delta i hela världen expedition som utsett naturforskare. Det var på Galapagosöarna som Darwin bekräftade nya misstankar om att livet på jorden skapades inte på en gång, utan snarare förändrats och utvecklats över tiden. Till exempel, efter att ha noterat att fastland art såg liknande art som lever på öarna utan levde i helt olika miljöer, Darwin utvecklade sin teori om det naturliga urvalet.

Vid början av expeditionen, Darwin som de flesta människor, tror på skapelseteori, teorin att allt på jorden skapades direkt av Guds hand i sin ursprungliga form. Darwin framkom Galapagosöarna med sin evolutionsteori som är allmänt accepterat av de flesta forskare idag. För att hedra denna djupa upptäckt, utvecklades Charles Darwin Foundation, och fortfarande bedriver viktig forskning och bevarande. En av Galapagosöarna är uppkallad efter Darwin och hus huvudkontor stiftelsen.

Tyvärr, Galapagosöarna är hotade på grund av miljöförstöring. Många av de inhemska arter har blivit hotade eller utrotas på grund av främmande arter som har införts tillsammans med annan mänsklig verksamhet. Ett stort problem för Galapagosöarna är införandet av inhemska getter, som släpptes av sjömännen att jagas som en näringskälla. Eftersom getter har några naturliga predatorer på öarna, dundrade sin befolkning. Dessa getter har härjat mycket av växtligheten och har tvingat gigantiska sköldpaddor och andra arter med framgång konkurrera om föda. Den Charles Darwin Foundation, den ecuadorianska regeringen och andra naturvårdare har arbetat hårt för att utrota getter och andra icke inhemska arter, uppnå en bra mängd framgångar.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.