Vilka är Bhimbetka?

Bhimbetka är en samling av vindskydd prydd med historisk konst i Indien. De är en Unescos världsarvslista, och har funnits sedan 2003. Målningarna i Bhimbetka åldrar från 9000 år gammal till medeltiden, även om det är möjligt att vissa är så mycket som 12. 000 år gamla. Namnet Bhimbetka kommer från en karaktär i Mahabharata , en av de Pandava bröder, Bhima. Vid ett tillfälle Bhima i landsflykt, och sägs ha tillbringat sin exil i Bhimbetka, sittande på stenarna och överlevande bort på Bounty i skogen. Det finns hundratals bergrum i området, som används av tidiga människor som bostäder för att skydda dem från yttre påverkan. Inom Bhimbetka grupp är mer än två hundra olika härbärgen och i närheten finns hundratals fler. Det område där Bhimbetka finns är ganska frodig, med lättillgängliga vatten, och massor av djur och växter för tidigt människor att äta. Av denna anledning har många grupper verkar ha löst området redan från 12. 000 år sedan.

Skyddshemmen själva är bland de äldsta konstgjorda bostäder på jorden, och innehåller vad som tros vara den äldsta konstruerade stengolv i världen. Målningarna sträcker sig tillbaka till mesolitiska eran, sätta dem på samma sätt som andra berömda hällristningarna platser såsom Lascaux grottorna i Frankrike och målningarna i Kakadu National Park i Australien.

Målningarna själva täcka en enorm mängd av ämnet och över ett brett svep av tid, ger en fascinerande inblick i livet i regionen under tusentals år. Många av målningarna hantera jakt scener, som visar djur som tiger, noshörning, hjortar, krokodiler, vildsvin, lejon, hundar, elefanter och björnar. Andra scener visar hur förlossningen var som i olika förhistoriska och historiska åldrar, olika religiösa ritualer och begravning, och scener part. Ytterligare andra skildra kropp dekor, scener strid, danser och musik, och insamling av växter och honung.

Målningarna återfinns på Bhimbetka vanligtvis bryts upp i fem olika tidsperioder. Tidigast från den övre paleolitiska liksom Lascaux målningar, är mycket enkla linje målningar som visar djur. Den första riktiga målningar är från mesolitiska, och även om dessa är mindre målningar de ändå visa en hel del detaljer, mest fokus på jakt och vardagliga aktiviteter. Nästa målningar är från senare kalkolitiska ålder, och visar en mer avancerad handel kultur. Ännu senare kommer bilder från en tidig historisk epok, där fler röda och gula införs, och mer komplexa scener innehåller tunga religiösa bildspråk göra ett framträdande. Slutligen är scener från medeltiden, som är mindre komplicerade och detaljerade än de från de tidiga historiska ålder.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.