Vad bör jag veta om polcirkeln?

Polcirkeln är en stor region i norra delen av världen. Det är för närvarande definieras som hela området norr om 66 ° 33 '39 "(66,56083 °) latitud. Denna definition skiftar något över tiden, på grund av jordens lutning förändras något, flytta linjer breddgrader mycket små steg. Regionen inom polcirkeln kallas Arktis, och det innehåller mark hävdar ett antal olika länder, särskilt Sverige, Finland, Grönland (Danmark), Island, Norge, Ryssland, Sverige och USA.

Polcirkeln bestäms utifrån förekomsten av polarnatten och polära dag. Inom polcirkeln, minst en gång per år finns det en hel dag där solen är synlig hela tiden, och en hel dag i solen som aldrig syns.

temperaturerna inom polcirkeln är otroligt låg, och marken i Arktis ogästvänliga för människor. Som ett resultat, det finns mycket få stora befolkningscentra inom gränserna för polcirkeln. Det finns två städer i Ryssland som faller inom polcirkeln och har mer än 100. 000 invånare, en som har drygt 85. 000, och ett i Norge med drygt 60. 000 personer. , ursprungsbefolkning har dock bott i polcirkeln i tusentals år. Dessa kulturer ofta är baserade på ett existensminimum existens, beroende på sälar, valar och fisk som källor till allt från mat till kläder till bränsle. I modern tid inhemska grupper har ofta drabbat samman med västerländska regeringar över rätten till markanvändning för mineralutvinning samt begränsningar som gäller för deras traditionella livsstil.

Historiskt mark inom polcirkeln har inte varit särskilt önskvärt, och därför länder har inte som omfattande anspråk på det. Vissa valfångst och säl-jakt har skett i dessa nordligaste breddgrader, men förutom att det har ingen anledning för folk att besöka. Under senare år har dock den globala uppvärmningen börjat fri stora vidder av is, avslöjar tidigare blockerade kanaler.

Dessa nybildade kanaler möjligheten öppen för stora farlederna genom polcirkeln, vilket kan bli en av de kortaste rutterna mellan viktiga handelspartner nationer som Kina och delar av norra Europa. Samtidigt har de senaste oljeprospektering visat att risken för massiva oljefält på havsbotten under Arktis is. Samtidigt bryta isen skulle vara kostnadseffektivt oöverkomliga om isen avtar och detta havsbotten är utsatt, polcirkeln kan bli en viktig källa för olja under de närmaste decennierna.

Polcirkeln har också historiskt varit viktig militärt, särskilt under det kalla kriget mellan USA och Sovjetunionen. Ubåtar ständigt patrullerar vattnen om polcirkeln, och en modern utbrott av militärt försvar i regionen har lett till byggandet av ett antal mark baser för att skydda anläggningar mineralutvinning, och för att ge robotar lansering pads.

Framtiden polcirkeln är osäker, med förutsägelser om konsekvenserna av den globala uppvärmningen på den region som sträcker sig från ganska optimistisk till direkt apokalyptiska. Modeller av klimatförändringarna i regionen, och för smältande is och den effekt detta får för lokala floran såsom sälar och isbjörnar, utvecklas snabbt. En sak står klart som varje månad går dock, och det är att ekosystemet i de nordligaste breddgrader är oerhört bräckligt och svagt, och kan inte överleva mycket mer drastisk förändring.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.