Vad bör jag veta om Vatikanen?

Vatikanstaten är den minsta självständiga staten i världen, med en yta på knappt 110 hektar. Helt omsluten av Italien är det också en av tre nationer omfattas helt av ett enda land-San Marino och Lesotho är de andra två. Vatikanstaten har en befolkning på drygt 800 personer, ranking inför endast av Pitcairnöarna-vilket är ett utomeuropeiskt territorium Storbritannien. Som en modern stat, Vatikanstaten skapades 1929, bygger på tidigare inkarnationer av Kyrkostaten som tidvis omfattade enorma swaths i Italien. Vatikanstaten är huvudsakligen sekulära huvudstaden i den katolska kyrkan-i själva verket är den verkliga religiösa säte för biskopen i Rom i basilikan San Giovanni in Laterano utanför murarna i Vatikanstaten i Rom korrekt. På grund av den grunden katolska karaktär av staten, alla högt uppsatta statliga tjänstemän är också rankade medlemmarna i den katolska kyrkan.

Påven är statsöverhuvud i Vatikanstaten, och väljs av College of Cardinals-utom de som är över 80 år. Påven väljs på livstid, och under sin mandatperiod är en absolut suverän. I själva verket är påven den enda återstående absolut monark i Europa. Även om College of Cardinals och andra organ som kan utöva ett visst inflytande, påven agerar med full kraft. Förutom sin titel som världsliga härskare över Vatikanstaten, påven även fungerar som biskop av Rom, och som påven i kyrkan. Termen Heliga stolen används ibland omväxlande med Vatikanen, men faktum är att den hänvisar till både sekulära och religiösa herravälde av påven.

På grund av den grunden katolska natur Vatikanstaten, det språk som oftast används för officiella dokument är latin. Noteras bör dock att på grund av befogenheterna för påven, kan detta språk ändras på ett ögonblick meddelande, och så behandla det som en "officiella" språk är något missvisande. Italienska, tyska, engelska, spanska, portugisiska och franska användningen är utbredd i hela Vatikanen, och många dokument finns översatta till ett, om än inte alla, av dessa språk.

Vatikanstaten innehåller många av de mest viktiga platser i den katolska kyrkan. Den Apostoliska palatset, Sixtinska kapellet, Peterskyrkan och Petersplatsen är alla en del av Vatikanstaten. Majoriteten av Vatikanstaten är skild från resten av Rom av en stor mur, men i vissa områden-t. ex. Petersplatsen-väggen inte är närvarande, och den geografiska klyftan inte bygger på ett fysiskt föremål. Också, med många egenskaper kyrkan besitter sprids i resten av Italien, har det givits en särskild ställning. Dessa egenskaper-såsom påvens sommarresidens, Castel Gandolfo-behandlas på samma sätt som ambassader, med Vatikanstaten har kontroll över dem.

Så gott som alla medborgare i Vatikanstaten är båda medlemmar av den katolska präster eller medlemmar av den schweiziska Guard. Medan många låg-personer arbetar inom Vatikanen, är de sällan faktiskt medborgare, istället bosatta utanför murarna i själva Rom. Vissa medborgare i Vatikanstaten bor också på andra håll i världen, som fungerar som ambassadörer för staten Vatikanstaten och den katolska kyrkan. På grund av sin ringa storlek och unika natur, har Vatikanstaten ingen ekonomi i traditionell mening. De flesta projekt som stöds av tiondet från katoliker i hela världen, med turist grejor och stämplar lägga till ytterligare intäkter.

Vatikanstaten är lätt att besöka, med flyg till Rom dagligen. Många turer resa till Vatikanstaten hela dagen, med fokus på olika aspekter av stadens kultur. Vatikanen Museum är ett mycket populärt turistmål, bland över tusen rum för konst spänner över tre tusen år av historia, delar av den påvliga palatset, och Sixtinska kapellet. Peterskyrkan, Vatikanen Gardens, St Peter's Dome, och Castel St Angelo är också populära attraktioner, liksom de många traditionella Schweizergardet hela staden. General publik med påven hålls varje onsdag, även biljetter krävs, och varje söndag påven ger en välsignelse för människor samlades på Petersplatsen. Allt som allt erbjuder Vatikanstaten många intressanta turist möjligheter och en rik och fängslande historia.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.