Vad bör jag veta om Turkmenistan?

Turkmenistan är ett medelstort land i Centralasien. Det omfattar 188. 500 square miles (488. 000 kvadratkilometer), vilket gör det lite större än staten Kalifornien. Det gränsar till Afghanistan, Iran, Kazakstan och Uzbekistan, och har kust längs Kaspiska havet.

Turkmenistans konkret historia börjar på omkring 2000 f. Kr. , då iranska stammar började använda det som ett led i deras nomadiska livsstil . Turkmenistan serveras ofta som en stop-over punkt för massa invasioner eller folkförflyttningar, liksom, rubrik längre söderut. I den 4: e århundradet f. Kr. , erövrade Alexander den store regionen, lägga till den i sitt stora rike och bygga staden Alexandria, som senare skulle bli Merv och sedan Mary. Partherna invaderade efter Alexanders död, erövrade regionen, tillsammans med Iran, och bildar Konungariket Partien. Partherna höll regionen under en kort tid, men innan det erövrades av Sasanids av Persien, som skulle hålla i Turkmenistan förrän den 5: e-talet, då invaderande hunnerna körde ut dem.

Vid denna tid Turkmenistan hade blivit en viktig punkt på Sidenvägen, och Merv bli en viktig stad i produktionen av silke. Detta ledde till en arabisk invasion i slutet av den 7: e århundradet, att införa islam i regionen. Olika turkar flyttade in i området, med början i oghuziska, och regionen delades snart av olika grupper. I den 11: e århundradet Seljukid erövrat stora delar av regionen, även om delar stått under kontroll av oghuziska, det Ghuzz och Karluk. I början av 13-talet Turkmenistan, tillsammans med stora delar av Centralasien, erövrades brutalt av mongolerna. Efter en kort period av självständighet, de mongoliska Timurid riket återupprättats Mongol regel genom det 14th århundradet, slutligen kollapsade i början 15th century. Efter Timurid imperiets sammanbrott, gick Turkmenistan tillbaka till ett system av små självständiga stater. För de närmaste hundra åren olika delar av länderna var skickas fram och tillbaka mellan stormakterna och mindre härskare. I slutet av 19th century kejserliga Ryssland tog kontroll över alla i Turkmenistan. Ryska kontroll var inte alltid vänlig mot den turkmenska befolkningen, men under denna tid landets infrastruktur gjorde utveckla något, främst med skapandet av Transcaspian Railway. Efter den ryska revolutionen 1917, blev Turkmenistan ett centrum för anti-bolsjevikiska fighters, så småningom styrdes av den nya Sovjetunionen, och bli en sovjetrepublik 1924. Under denna period fanns det svåra motstånd från nomadiska turkmeniska och muslimer i Turkmenistan, men trots ständiga guerilla åtgärder, förblev Sovjetunionen i kontrollen.

Turkmenistan blev självständigt 1991 efter sammanbrottet av Sovjetunionen. Chefen för kommunistpartiet i Turkmenistan vid den tiden Saparmurad Nijazov, valdes till president, och snart började dom i landet på ett auktoritärt sätt, förbud mot all opposition, och så småningom ändra konstitutionen 1999 för att tillåta sig själv att tjänstgöra som president på livstid . 2005, men meddelade han att han skulle tillåta fria val 2010, då dog 2006. Ett val i början av 2007 fann en ny president, men valet fördömdes stor del av internationella observatörer som är långt ifrån rättvis och öppen.

Även om den kanske inte det mest demokratiska nationer är Turkmenistan ändå relativt säkert. Besökare har inget mer att oroa sig för i detta land än i många andra centralasiatiska republikerna, och det är mycket trevligare för västerlänningar än närliggande Afghanistan eller Iran. Det fysiska landskapet i Turkmenistan är fascinerande och annorlunda än någon annanstans på jorden, även om många har påpekat likheter med tanke på månen. Den enorma Karakum utgör mer än 80% av landet, en varmaste öken med lite för turister att besöka, även rikligt med olja under ytan. Resterna av staden Merv kan vara intressant för arkeologerna planera en semester, men för de flesta de verkar vara ganska föga imponerande. Även om historien här är vördnadsbjudande mycket återstår att ett otränat öga.

Flygningar kom in ganska ofta att Ashghabat från ett antal östeuropeiska länder, och det finns en gång i veckan flygning från London. Besökare intresserade av att deras tid kan också skriva Turkmenistan av fraktfartyg över Kaspiska havet och på land resa är lätt från grannlandet Iran också.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.