Vad bör jag veta om Sydossetien?

Sydossetien är en region inom en nation i Georgien, nu tävlar för oberoende ställning. Det omfattar 1. 500 kvadrat miles (3. 900 kvadratkilometer), vilket gör det bara lite större än delstaten Rhode Island.

De ossetiska utgör en avgränsad etnisk grupp, ättlingar till centralasiatiska stammar, inom nationen Georgien. Sydossetien hävdade först av Ryssland i sin tur av 19th century, samtidigt Georgien själv. Medan Nordossetien in i Sovjetunionen som en del av Terek sovjetrepubliken, antogs Sydossetien som en del av mensjeviker georgiska Demokratiska republiken. Även så långt tillbaka som på 1920-talet gjordes Sydossetien sitt eget distrikt, som autonoma länet.

År 1989 fanns det en rörelse för att återförena Nordossetien och Sydossetien som en del av den större Ryssland. Detta avvisades av Georgien, som en reaktion återkallas Sydossetien relativa självständighet. Uppdrag tillkännagavs av Georgiens regering efter Georgiens självständighet år 1991 lett till att många i Sydossetien att oroa sig för att deras kultur var förtrycks-antagandet av georgiska som den enda stat språk är det mest oroande. Sydossetien började skjuta Georgien större självständighet, som så småningom utmynnade i ett tillslag av georgier, vilket resulterade i nästan 1000 döda, och nästan 100. 000 Sydossetien flydde norrut till Ryssland och Nordossetien-vilket lämnar mindre än 50. 000 osseter i Sydossetien.

Efter påtryckningar från Ryssland, Georgien förhandlat fram en vapenvila med den sydossetiska fraktionerna. En period av relativ fred följde, men bröts 2004 av ett utbrott av våld efter georgiska regeringens ingrepp mot brottsligheten i Sydossetien. Sydossetien förklarade första oberoende från Georgien 1991 efter en folkomröstning, men detta har inte erkänts av någon stat. Regionen följde upp detta med en folkomröstning 2006 som också förklarade sig självständigt, vilket också har inte fått något erkännande från det internationella samfundet eller Georgien.

Närvarande georgiska lösning på problemet är att fortsätta fredliga förhandlingar, och undvika konsekvenser av en suverän stat i Sydossetien. Förslag till relativa självständighet inom en georgisk stat som skulle omfatta alla Sydossetien har lagts fram av den georgiska regeringen, och det förefaller sannolikt att om inte något drastiskt förändras kommer den här vara framtiden för Sydossetien. Komplicerar saken något är det faktum att Ryssland tycks stödja Sydossetien både politiskt och ekonomiskt. Många Sydossetien har ryska pass, och den ryska rubeln är en de facto valutaenhet i hela Sydossetien. Georgien ser detta som ett hot mot landets suveränitet och enande, och har klagat flera gånger om rysk inblandning i regionen.

Situationen i Sydossetien är fortfarande spänd, och trots att båda sidor har varit ganska förbundit sig att icke-våld under de senaste åren-i ingen liten del tack vare att Ryssland insisterar på det-det är möjligt att våldet kan bryta ut igen när som helst. Resa i Sydossetien är tveksamt i bästa fall, och det bör undvikas om inte resenären känns väldigt bekväm kring sådana spänningar och eventuella våldsutbrott.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.