Vad bör jag veta om Swaziland?

Swaziland är ett litet land i södra Afrika. Det omfattar 6. 700 kvadrat miles (17. 400 kvadratkilometer) och det blir bara lite mindre än delstaten New Jersey. Landet gränsar till både Sydafrika och Moçambique. I Swaziland är ett bantuspråk grupp som började flyttar någon gång i slutet av 15: e talet, så småningom bosatte sig i Zululand i slutet av 18th century innan de tvingas längre norrut av Zulu. Nationen fått sitt namn från ledaren Mswati II, som gjorde de flesta av de olika ledarna att konsolidera Swazi makt i regionen och stärka sina gränser i den mittersta delen av 19th century.

Swaziland hade en relativt vänskaplig relation med den brittiska imperiets makt som kontrollerade deras land. Den brittiska gav stöd till swaziländska stärka sina gränser mot Zulu, och ges Swazi stor självständighet i hur deras land kördes. Val inträffade 1964 under beskydd av den brittiska koloniala regeringen, där varje plats vanns av en enda part-den Imbokodvo National Movement (INM). Swaziland uppnått full självständighet 1968, efter en rad förändringar genomförts för att förbereda landet. I det första valet efter självständigheten, ett rivaliserande parti fick 20% av rösterna, fånga tre eller tjugofyra platser i parlamentet. Som svar kungen upplöste parlamentet och upphävde författningen.

Även om regeringen har sedan dess infört vissa demokratiska reformer, och landet är inte längre i ett undantagstillstånd, fortsätter att vara ganska anti-demokratisk. Många brott mot mänskliga rättigheter rapporteras regelbundet, och fria och öppna val har ännu inte synts till. Den nuvarande kungen är också ofta kritiseras för sin överdådiga livsstil, även om flertalet av sina medborgare lever i djup fattigdom. Vården och utbildningssystemen i Swaziland lämnar också mycket övrigt att önska-Swaziland nyligen passerat Botswana har den tvivelaktiga utmärkelsen som har högst förekomst av hiv /aids i världen.

Även om små, Swaziland är välsignad med många av de bästa viltreservat i Afrika. Den infrastrukturen för turism i Swaziland är ganska bra jämfört med många av sina grannar, och Swazi människor är ofta omtalas som vänlig och generös, liksom kul kärleksfull. Medan den demokratiska situationen i Swaziland lämnar mycket att önska, och oliktänkande uppgift lider i händerna på regeringar, mycket av det direkta våld och stridigheter som plågar andra centralafrikanska länder är frånvarande från Swaziland, vilket gör det önskvärt turistmål.

Swaziland lättast kan nås från grannlandet Sydafrika. Flyg avgår dagligen från Johannesburg, och bussar lämnar också regelbundet från de flesta större sydafrikanska städer.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.