Vad bör jag veta om Somaliland?

Somaliland är en de facto självständig republik med 3,5 miljoner människor som ligger i den östra Afrikas horn. Den Somaliland Republiken bröt sig ur det land i Somalia 1991. Även Somaliland tekniskt sett fortfarande ligger inom landets gränser i Somalia, har det sin egen regering och ekonomi, och har bildat allianser med flera västerländska regeringar. Medan landet Somalia är fortfarande i uppror, har Somaliland lyckats bilda en stabil självstyrande republik. Den mark som nu Somaliland annekterades först av Storbritannien 1884, då den styrdes av den brittiska som den brittiska Somaliland protektorat. År 1960 var enat territorium från Storbritannien och återförenades med resten av Somalia. Efter den centrala regeringen i Somalia upplöstes 1991, men bröt Somaliland från landet som resten av Somalia började ett inbördeskrig. sedan bildandet har Somaliland etablerat sin egen statsskick som kombinerar tribal och västerländska influenser. Regeringen består av den verkställande, lagstiftande och dömande makten, som liknar den amerikanska regeringen, utan även ett råd av somaliska äldste som är ansvariga för att välja president och hjälpa till att kontrollera de interna konflikterna i Somaliland. Somaliland har också en statlig författning, militären och polisen, en flagga, egen valuta, och sina egna pass. Dock är Somaliland inte helt självförsörjande, och får ekonomiskt stöd från länder.

Eftersom Somaliland har varit lugnt sedan bryta sig loss från Somalia, är det början att locka en liten mängd utländska turismen. Ett av de mest intressanta sevärdheterna är Las Geel grotta, där gamla tribal målningar har upptäckts. Somaliland är också hem för många vackra historiska städer som visar exempel på det brittiska koloniala och ottomansk arkitektur. Somiland är också hem för många savanner där djurlivet kan hittas. Men eftersom Somaliland inte har vunnit internationellt erkännande som ett självständigt land, turistindustrin det är fortfarande i sin början etapper.

Folket i Somaliland talar typiskt somaliska och arabiska. Engelska är också relativt vanligt, och lärs ut i skolor i hela regionen. Nästan alla människorna där är sunnimuslimer, och islamiska traditionen dikterar mycket av sin kultur. Familjer i Somaliland är alla indelade i klaner av härstamning, som har mellan 5. 000 och 500. 000 medlemmar. Största klanen familjen i Somalia är Issaq.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.