Vad bör jag veta om Sierra Leone?

Sierra Leone är ett litet land på den sydvästra kusten av Afrika. Den gränsar både Liberia och Guinea, och ibland har varit starkt påverkade av båda länderna. Sierra Leone har en befolkning på drygt sex miljoner, och är ett av de fattigaste länderna på jorden, med en årlig inkomst per capita på drygt 900 amerikanska dollar (USD).

Sierra Leone, som de flesta av Afrika har varit befolkat i varierande grad i tusentals år. Småkungadömen fanns hela dagens land styrdes av kungar eller hövdingar. I den 15: e århundradet portugisiska upptäckte Sierra Leone, och det blev en viktig knutpunkt för handel för väst. Under det amerikanska frihetskriget, slavar britterna erbjuds frihet att någon amerikan som kämpade på sidan av britterna. Tusentals av dessa slavar tog erbjudandet, och efter kriget var ut och befriade. De sändes sedan till Sierra Leone, att etablera en koloni-vilket de gjorde, när det gäller vad som nu är huvudstaden Freetown.

1961 Sierra Leone förklarade sig självständigt från Storbritannien, snubblade ur ett demokratiskt vald regering att en militär regering ganska snabbt. För de närmaste decennierna regeringen i landet förändrades formerna många gånger, från en parlamentarisk regering att en anslutning till en enpartistat. I början av 1990 ett fruktansvärt inbördeskrig bröt ut i Sierra Leone, som skulle rasa för drygt ett decennium. Under denna epok, dödades tusentals människor, våldtagna och torterade. Landet föll i djup fattigdom, från vilken den har aldrig riktigt återhämtat sig. Grannlandet Liberia, under president Charles Taylor, stött rebellerna i ett försök att få kontroll över Sierra Leones lukrativa diamantgruvor. Intäkterna från försäljningen diamant i sin tur bidragit till att stödja det pågående inbördeskriget, vilket skapar en ond cirkel och ger upphov till den numera populära uttrycket "Blood Diamond. "

Även Sierra Leone är för närvarande upptagna i FN minst beboelig land, är förutsättningarna förbättras. Ekonomisk utveckling från väst ökar stabiliteten i den nya regeringen blir mer säker och utbredd korruption är riktat. För närvarande är Sierra Leone inte en särskilt god turistmål, även om mer äventyrliga resenärer kan finna det erbjuder unika möjligheter till utforskning.

För dem som väljer att besöka, är Sierra Leone hem till många vackra stränder, relativt-attraktiv surf, olika orter ö, och historiska fästningar och slott. Wildlife helgedomar kan också hittas i hela landet, med en mängd djur, främst olika typer av schimpanser och sällsynta Pygmy flodhästar.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.