Vad bör jag veta om Nya Kaledonien?

Nya Kaledonien är en medelstor ö territorium i södra Stilla havet. Ön täcker 7. 360 kvadrat miles (18. 580 kvadratkilometer). Nya Kaledonien ligger i Melanesien, nära Vanuatu, och ungefär 750 miles (1200 km) öster om Australien.

Records tidiga bosättningar i Nya Kaledonien går tillbaka till omkring 1500 f. Kr. , när Lapita grupp anlände först. Den tidiga Laptia fast de flesta av Melanesien, och införas ganska-sofistikerade jordbruksteknik till regionen. Någon gång på 11-talet polynesiska grupper började anlända på Nya Kaledonien också, intermarrying med befintliga Lapita folket. Kulturens sammanslagna också, bildar en ny, egen kultur. I slutet av 18th century Nya Kaledonien siktades först av britterna. Den brittiska började handeln med den befintliga befolkningen på Nya Kaledonien, ofta inför sjukdom och umbäranden för folket på ön. Lokalbefolkningen blev allt mer fientligt inställda till britterna, och ibland denna fientlighet bröt ut i våld, som när besättningen på ett brittiskt fartyg dödades av en lokal klan i mitten-19th century. Det var vid denna tid Nya Kaledonien började räd mot blackbirders, slavers fånga lokalbefolkningen att arbeta sockerplantager i Fiji och Australien. Blackbirding skulle fortsätta återkommande i mer än ett sekel. Under samma period missionärer började anlända i Nya Kaledonien att konvertera lokalbefolkningen till kristendomen, i många fall undergräva lokala kulturen och kulturarvet att göra det.

I mitten av 19th century Napoleon III gjorde anspråk på ön, hoppas att etablerat ett fotfäste i södra Stilla havet för att motverka den brittiska anläggningar i Nya Zeeland och Australien. För de kommande sjuttio åren Frankrike använde ön som straffkoloni, skicka fler än 20. 000 brottslingar att avtjäna straff. Med dessa nya invånarna kom många nya sjukdomar, avsevärt minskar den inhemska befolkningen, och ibland kommer nära att helt utrota dem.

Sedan mitten av 1980-talet Nya Kaledonien har haft en stark självständighetsrörelsen. Under det sena 1980-talet frågan om separation från Frankrike stundtals kokat över i våld, inklusive ett särskilt drastiska gisslandrama. Sedan dess har Nya Kaledonien har fått en viss grad av självständighet. I slutet av 1990-talet ytterligare självständighet uppnåddes, inklusive avsättningar för Caledonian medborgarskap, en territoriell flagga, och ytterligare ett steg mot fullständig självständighet. Frågan är fortfarande en ganska flyktig en, men för nu verkar frågan kommer att lösas genom politiska, snarare än våldsam, kanaler. En av de mest fascinerande turistmål på Nya Kaledonien är de olika tumuli att dot ön. Dessa stora högar är av okänt ursprung, med vissa människor tror att de är bevis på tidiga bosättningar och användning av konstgjorda cement, medan andra tror att de skapats av en 6 ft (2m) lång fågel som bodde på ön mer än 5000 år sedan. Oavsett ursprung, de högar är unika och fascinerande.

Annat än tumuli erbjuder Nya Kaledonien många av de attraktioner som andra öar i regionen. Det är fantastiskt dykning och snorkling, bra surfing och vacker flora och fauna i hela den stora ön.

Flyg anländer dagligen i Nya Kaledonien från ett antal internationella knutpunkter, inklusive några i Nordamerika, med de flesta flygplan kommer in från Japan, Australien och Frankrike. Yachter och kryssningsfartyg också regelbundet angöra hamn i ett antal hamnar på Nya Kaledonien, och som anländer med fartyg, medan lite dyrare, är knappast svårare.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.