Vad bör jag veta om Nordkorea?

"Människan är befälhavaren på allt och bestämmer allt. " Dessa ord av den förre Nordkoreas president Kim Il-sung förkroppsligar nationen Nordkorea, eller Demokratiska republiken Nordkorea. Nordkorea är en nation till stor del höljd i dunkel. Få utlänningar någonsin se bortom sina gränser och även då brukar bara se vad regeringen vill att de ska se.

Nordkorea kom till efter andra världskriget, då det var ett hett omtvistade japanskt territorium. Slutligen enades Sovjet och amerikanerna att dela landet i två halvor, med varje halv tar på egenskaper ockupationsstyrkorna. Denna skillnad har visat sig vara en obekväm, i stort sett omöjliga kompromiss. Den nordkoreanska styrkor, stärkt av Kina, överskred gränsen vid 38: e breddgraden den 25 juni 1950 i ett försök att konvertera hela landet över till ett kommunistiskt samhälle. USA gick med Sydkorea i kampen och den koreanska Conflict varade till den 27 juli 1953. Fientligheterna upphörde officiellt, och de två länderna backade, lämnar demilitariserade zon (DMZ) på 38: e breddgraden för att markera gränser. This no-ingenmansland är fortfarande en plats av spänning och rädsla.

Efter Koreakriget började världen höra om den eviga president, Kim Il-sung. Stalinistiska diktaturen tålde ingen motmakt, ingen tvist, ingen enskild tänkte. Utlänningar tilläts sällan inne i Nordkorea och dess helt statskontrollerade samhälle. Medan ekonomin i Nordkorea blomstrade under en tid, översvämningar under 1990-talet ledde till en svår hungersnöd. Som med många totalitära regimer, som den nordkoreanska regeringen en officiell "militär första" politik och strävan att hjälpa de militära innan folket var förödande. En uppskattning säger nästan 2 miljoner människor dog under den värsta av hungersnöd, och att landet ännu inte har återhämtat sig. Ett annat problem med Nordkorea är den nuvarande ledaren Kim Jong-Il. Son till Kim Il-sung, Kim Jong-Ilis den ordinarie ledaren. En veritabel personkult växte upp runt Sung och den nordkoreanska kalendern ens påbörjar sitt år som året för hans födelse. Han anses av många som nära gudomlig. Ställning eviga president pensionerades efter Sung död, och nu Kim Jong-Il är ordförande i National Defense kommissionen, och efterträdare till ledningen. Han föredrar att behandlas som "Dear Leader" av sitt folk, och rykten har cirkulerat i flera år om en eventuell mental instabilitet.

Denna instabilitet väcker oro över Nordkoreas begynnande kärnvapenprogram. Få länder i världen är intresserade av en man som Kim Jong-Il har tillgång till kärnvapen. Detta är ett av världens mest känsliga frågor under 2007. Diplomatiska medel och samtal har använts i stor omfattning för att sprida denna mycket spänd situation.

Religionsfrihet, pressfriheten och andra mänskliga rättigheter har också minskats avsevärt i Nordkorea. Landet har enligt uppgift drygt 200. 000 politiska fångar och rapporter om tortyr, våldtäkt, tvångsarbete och svält frodas. Amnesty International och andra människorättsorganisationer citera Nordkorea som en av världens värsta mänskliga rättigheter lagöverträdare.

Även Nordkorea försöker gnista turism, de flesta av turisterna är Kina eller Sydkorea. Western resenärer omfattas av sök-och frihetsberövande för mindre överträdelser, så dessa rekommenderas att använda extrem försiktighet medan i landet.

amerikaner som vill resa till Nordkorea måste ha en två-post kinesiska visum, eftersom resor från Sydkorea över den demilitariserade zonen är ovanliga. Dessa medborgare måste också ha ett giltigt amerikanskt pass och måste hyra säkerhetspersonalen att eskortera dem medan de är i landet. Det amerikanska utrikesdepartementet rekommenderar resenärer att all kommunikation de har med någon kommer troligen att övervakas. Utrikesdepartementet varnar även turister att ha flera exemplar av deras pass och alla resehandlingar tillgängliga för omedelbar inspektion. USA upprätthåller inga diplomatiska förbindelser med Nordkorea, men begränsad konsulär hjälp kan erhållas från den svenska ambassaden i Pyongyang, huvudstaden. Utrikesdepartementet har mycket mer information om resa till Nordkorea på sin webbplats: http://travel. state. gov/travel/cis_pa_tw/cis/cis_988. html


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.