Vad bör jag veta om Nicaragua?

Nicaragua är ett stort land i Centralamerika. Den omfattar 50. 200 kvadrat miles (129. 500 kvadratkilometer) gör det lite större än staten Mississippi. Det gränsar till Costa Rica och Honduras, och har kustlinje längs Stilla havet och Västindien.

Nicaragua hade varit bebodd under en viss tid innan européerna anlände, men lite är känt om historien i området före den spanska först landats. Området var bebott vid tiden före den spanska av Nicarao stam, som hade kommit från Teotihuacán i norr när det mäktiga civilisation föll någon gång under den 8: e århundradet.

européer fläckig första Nicaragua i början av det 16th århundradet, då Christopher Columbus lätt utforskade Mosquito Coast. Det var inte förrän två decennier senare att området skulle vara riktigt utforskas, och den första spanska bosättningarna skulle inrättas.

Nicaragua var en del av Nya Spanien under dessa tidiga år, då kapten General i Guatemala, och slutligen som en del av det mexikanska imperiet. 1838 Nicaragua uppnått självständighet som en republik. Från och med då Nicaragua skulle plågas av en ständig rivalitet mellan liberala och konservativa krafter i landet, ofta kokar över till fullt utvecklad inbördeskrig. I slutet av 19th century liberal kupp förhöjd José Santos Zelaya till makten. Han skulle stanna kvar vid makten till 192C när USA stödde en konservativ uppror mot honom och sänder krigsfartyg efter två amerikaner avrättades. USA flyttade Marines, som stannat kvar i landet fram till 1933 för att stödja den konservativa regimen. USA lämnade 1933 efter att ha lidit under en alltmer våldsamma guerilla upproret.

USA kvar Anastasio Somoza García som ledare, säkra USA: s intressen i regionen. Den Somoza småningom skulle konsolidera makten över Nicaragua i en diktatur, så att amerikanska företag fick god upphandlingar i regionen.

1961 sandinistregeringen rörelse bildats med avsikt att störta diktaturen, och inrätta en mer Socialist och fria politiska systemet i Nicaragua. Sandinistregeringen upproret fortsatte under nästan två decennier, och så småningom amerikanskt stöd för Somozas avtog. År 1979 sandinisterna tog makten under Daniel Ortega, och höll makten efter valet 1984 internationella observatörer märkt både fria och rättvisa, men som senare visade sig vara kraftigt påverkad av regeringen.

Även om USA ursprungligen fortsatt att stödja Nicaragua ekonomiskt efter sandinisterna tog makten, när Ronald Reagan började president 1980 saker förändrats kurs snabbt. USA började leverera Somoza-stödda Contras med vapen, pengar och utbildning, och inrätta ett embargo med Nicaragua.

År 1990, efter en vapenvila mellan contras och sandinisterna, hölls allmänna val i Nicaragua. Sedan dess Nicaragua har förflyttat sig mot ytterligare demokratisering, och har börjat återuppbygga infrastruktur som skadats under Contra kriget. 2006, i ett val certifierad av det internationella samfundet som fria och rättvisa, valdes Daniel Ortega till makten, 16 år efter hans nederlag.

Nicaragua är utan tvekan premiären resmål i Sydamerika för den yngre backpacker uppsättning, och erbjuder en hel del för alla som vill njuta av dessa lummiga djungler och vänliga människor. Kriminalitet kan vara ett problem i delar av landet, men för ansvarsfullt resande risken är minimal. Största dra i Nicaragua är den naturliga attraktioner, från de varma källorna i Aguas Termales La Calera, till vulkanerna i Isla de Ometepe, till de olika nationalparker.

Flyg anländer ofta i Managua från flygplatser i hela Amerika, och några städer i Europa. Bussar ansluter också Nicaragua Panama och Costa Rica, och du kan få till båda dessa länder på floden också.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.