Vad bör jag veta om Mt.

Mount Pinatubo är en vulkan som ligger i den filippinska ön Luzon. Det är klassificerad som en stratovulkan, eller komposit vulkanen, gjord av Andesit och dacite, och omfattade i en tät skog. Vulkanen har höglandet var befolkat mestadels av Aeta, en inhemsk tribal grupp. Vulkanen hade varit vilande i nästan 500 år när den plötsligt bröt ut 1991. Mount Pinatubo Utbrottet sägs vara en av de mest våldsamma vulkaniska olyckor av det 20th århundradet.

Mount Pinatubo's eruption föregicks av en jordbävning med en magnitud av 7. 8 i juli 1990. Epicentrum för jordbävningen låg 62 miles (100 km) nordost om vulkanen och det spekulerats i att detta kan ha utlöst vulkanen uppvaknande. I mars 1991, en massa små jordbävningar började plåga Mount Pinatubo området och i april samma år inträffade Freatiskt vulkanutbrott i närheten av vulkanen toppmöte. Denna utveckling ledde så småningom till en massa stora utbrott. Den 15 juni 1991, en aska moln upp från vulkanen, som täcker ett område på ett par tusen kvadrat miles. Denna aska moln effektivt blockerat ut solen, vilket gör att eftermiddagen himmel så mörk som natten i större delen av Central Luzon. Heavy ashfall från vulkanen omfattas slutligen en yta på cirka 1. 544 kvadrat miles (4. 000 kvadratkilometer). En filt av aska, som vittnen liknas vid snö, nått ända till Manila, landets huvudstad. Ashfall spelades också i länder så långt bort som Vietnam, Kambodja och Malaysia.

Att lägga till katastrofen, en tropisk tyfon slog ön på samma dag som Mount Pinatubo var mitt öde att få sin mest klimat-utbrott. Även lokala forskare och representanter från US Geological Survey fanns på plats för att övervaka utvecklingen, och medan många samhällen evakuerades framgångsrikt innan vulkanen första stora utbrottet, var många liv fortfarande försvunna. Kombinationen av vulkanutbrott och tropisk tyfon var helt enkelt för stark. blev instängda De som flytt vulkanen vrede av vreden över den storm, som böljade stora mängder av stenar, aska och mineraler runt i området. Vittnen rapporterar att det verkade som om de hade fångats i ett regn av aska och block. Många tak kollapsade under tyngden av detta skräp, döda människor under dem-människor som kanske redan utanför vulkanens kritiska linje, hade tyfon inte slog till.

Mount Pinatubo våldsamma utbrott tog liv över 500 personer, fördrivna tiotusentals familjer, och härjade inhemska djurlivet. Ett flöde av lahar, aska och andra vulkaniska skräp fortsätter att täcka ett fåtal drabbade områdena. Mount Pinatubo decimerats också miljarder dollar i tillgångar och infrastruktur och fördrivna över tiotusentals familjer.

Effekten av Mount Pinatubo slutar inte där dock, för vulkanen gjort sig känt över hela världen. Vulkanen ut över 5 miljarder kubikmeter aska och andra vulkaniska material i miljön och producerade kolumner utbrott nådde 18,64 miles (30 kilometer) i luften. Vulkanen minskade också tätheten av ozonskiktet, som man uppnått genom att injicera en stor mängd av aerosoler i stratosfären. Den aerosoler byggde ett svavelsyra dis runt om i världen, vilket världens temperaturen att sjunka med i genomsnitt 1. 8 grader Fahrenheit (1 grad Celsius).

Den främmande ämnen i jordens atmosfär gav också världen med en massa lysande solnedgångar och soluppgångar.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.