Vad bör jag veta om Montserrat?

Montserrat är ett litet territorium i Västindien. Det omfattar 39 square miles (102 kvadratkilometer). Ön ligger i ökedjan Antillerna, strax sydväst om ön Antigua.

Montserrat var troligen först bebodd omkring den 4: e-talet av Saladoid-Barrancoid grupp, som anslöt senare Arawaks i 9th århundradet. Karibier anlände någon gång på 13-talet, genom vilket tillfälle Saladoid-Barrancoid grupp hade försvunnit. Karibier och Arawaks både bebodda ön för de närmaste hundra åren.

år 1493 landsteg Columbus på Montserrat och hävdade ön för Spanien. Inga permanenta bosättningar bildades av den spanska, dock, och ön låg mestadels vilande för nästa sekel eller så. I mitten-17th century ett antal irländska katoliker emigrerat från Saint Kitts och Nevis i ansiktet av förföljelse, och anlände till Montserrat. De irländska bildat en koloni på Montserrat med stöd av den brittiska kronan. Några decennier senare, irländska fångarna när britterna erövrade Irland sändes också till ön, öka irländska befolkningen avsevärt.

Montserrat utvecklades så småningom en ekonomi uppbyggd kring socker, bomull och rom, liksom de flesta av öarna i Små Antillerna. Afrikanska slavar fördes in under slutet av 17: e och tidig 18th centuries att arbeta dessa grödor och blev till slut frigörs när Storbritannien avskaffade slaveriet 1834.

Montserrat var kortfattat en del av de Västindiska federationen, från 1958 till 1962 tills förbundet löst under inre tryck. När förbundet löst många av de deltagande områdena började gå mot självständighet, men Montserrat återgick till att bli ett brittiskt territorium, som det fortfarande i dag.

Montserrat genomgick en kort renässans under 1980-talet, till stor del ett resultat av George Martin AIR Studios, som lockade världsberömda artister inspelning från hela världen för att spela in sitt register på ön. 1989 var dock förstörde större delen av infrastrukturen på ön av orkanen Hugo, samt den nya spirande turistindustri blev utslagen i huvudsak. Sex år senare, 1995, utbröt Soufriere Hills vulkan, som omfattar huvudstaden i Plymouth i 40 fot (12m) i lera, jagar bort mer än hälften av befolkningen, och förstörde stora delar av ön.

Sedan vulkanutbrott har vulkanisk aktivitet avtog något, även om stora mängder aska är fortfarande regelbundet ventilerade. Ön är nu uppdelade i tre regioner, med den södra halvan av ön runt vulkanen och den gamla huvudstaden som i zonen, som är stängd för människor, ett litet område på västra sidan av ön som ingår i Daytime Entry zon, som är öppen under vissa perioder, och resten av ön som utgör den norra zonen, som är öppen för människor. Efter vulkanen, är öns turistinfrastruktur alla men obefintlig. Det finns två hotell som finns kvar på ön, och ett litet antal pensionat. Vägarna täcks av stenar spydde från vulkanen, och mycket av ön är under ett tunt stänk av aska. Det är verkligen en andlig upplevelse, men för dem som är villiga att acceptera dess brister, är det ett vackert smycke, kanske ännu mer exotiska med mullrande vulkan i söder.

En flygplats öppnades på nytt slutligen i Montserrat 2005 och flyg nu anländer dagligen från närliggande Antigua. En färja är också i drift från Antigua.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.