Vad bör jag veta om Montenegro?

Montenegro, som officiellt heter "Republiken Montenegro", är en sydöstra europeiskt land. Montenegro gränser Kroatien, Bosnien och Hercegovina, Albanien, Serbien, och har en kust vid Adriatiska havet. Montenegro ett självständigt land från medeltiden fram 1918. För nästan nio decennier därefter gick Montenegro genom olika fackföreningar och förbindelser med Jugoslavien och Serbien. Den 3 juni 2006 blev Montenegro ett självständigt land igen. Senare samma månad anslöt sig landet till FN. I maj 2007 anslöt sig Montenegro också i Europarådet.

Även Montenegro var en gång en kommunistisk stat, definierar man sig nu som en "demokratiska, sociala och ekologiska tillstånd. " landet styrs av regeringen i Republiken Montenegro. Här sektorn består av en ordförande som väljs för en period av fem år, och ett parlament. År 2004 skapades en ny flagga för regeringen i Montenegro. Kapitalet i Montenegro är Podgorica. Det gamla kungliga huvudstaden i det land är Cetinje. Båda städerna är för närvarande viktiga kultur centra i landet.

Montenegro har en mycket intressant kultur som har formats av många olika folk och influenser som har rest in i landet genom historiens gång. Kultur i detta land under de senaste århundradena har varit direkt påverkade av Adriatiska folk, sydslaviska ortodoxi, och kulturer i centrala Europa. har kust landet varit känd för sin religiösa monument. Basilikan StLiksom, Our Lady of the Rocks, katedralen Saint Tryfon, och Savina klostret är alla sådana monument. Den medeltida kloster i Montenegro har ett otroligt stort antal gamla fresker. Även om det finns folk av andra religioner som är bosatta i landet, är Montenegro främst ett ortodoxt land. Deras helgdagar följer den ortodoxa heliga kalender.

Även om det inte är en stor litterär rörelse i Montenegro för närvarande, har landet en mycket intressant litteraturhistoria. Verk skrevs i Montenegro så länge som 1000 år sedan. 1494 köpte staten en tryckpress och började skapa böcker. Den allra första slaviska Book, Oktoih, trycktes samma år. Det finns många gamla manuskript, en del går tillbaka 700 år, som är inrymt och skyddas i landets kloster. Den historiska texter i Montenegro är av särskilt intresse för många forskare, särskilt de som är intresserade av historiska religiösa texter.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.