Vad bör jag veta om Moçambique?

Moçambique är ett land i Afrika. Ligger på kontinentens sydöstra kust, har den Indiska oceanen på dess östra sida och Zimbabwe i väster. Tanzania är beläget norr om Moçambiques medan Sydafrika är placerad i söder. Består av mer än 300. 000 kvadrat miles (482. 700 kilometer), Moçambique är rankad nummer 36 bland de största länderna i världen. Det är av liknande storlek till Turkiet och bara lite större än Texas.

Moçambiques inspelade historia sträcker sig tillbaka ända till tiden mellan första och fjärde århundradena. Det var under denna tid som bantutalande människor började flytta från länder som ligger i västra delen av landet, samt i norr. De var främst jordbrukare, och de som inte arbetar på gårdarna tenderade att vara järn arbetstagare. 1498 reste portugisiska upptäcktsresande, inklusive Vasco da Gama, till Moçambique. Den portugisiska koloniserade landet 1505. i det 16th århundradet, Moçambique, liksom andra länder i östra Afrika länder, blev en del av populära portugisiska handelsvägar. Så småningom vågade utlänningar inåt landet från kusten på jakt efter slavar och ädelmetaller. By the 20th Century, var driften av Moçambique stor del i händerna på privata företag. Sådana privata företag som ingår i Moçambique Company och Zambezi Company. Den Niassa Bolaget har också spelat en roll i förvaltningen av Moçambique. kunde företagen i uppdrag att administrera Moçambique primärt styrs av Storbritannien och arbetat med att etablera järnvägar som leder till närliggande länder. Dessutom dessa företag betalas ofta afrikansk arbetskraft mycket låga att arbeta i gruvor och plantager i brittiska kolonier och Sydafrika. I vissa fall tvingades afrikanska arbetare i bruk. Den politik som fastställts under denna tid skapades för att ge portugisiska emigranter med största fördelar. Ofta ignorerades behoven hos de infödda Moçambiques befolkning och landets ekonomiska hälsa till förmån för fördelar för den portugisiska. efter andra världskriget, beviljades många kolonier självständighet från europeiska länder. Vidhöll dock Portugal sitt grepp om Moçambique och hävdade att det var en del av moderlandet. Under årens lopp började dock Moçambique för att kräva sin självständighet. Av 1962, hade ett antal anti-koloniala politiska grupper bildats, som söker självständighet från portugisiska regel, och sporadiska krig följde. Det var inte förrän 1975 att Moçambique blev självständigt. När Moçambique blev självständigt, har lämnat landet för att möta det kaos som orsakats av att ha mycket få professionella arbetare och bestämde brist på struktur. Moçambiques Liberation Front, eller Frelimo fick jobbet i drift i landet, i syfte att orsaka omfattande sociala förändringar. Exempelvis försökte den nya regeringen i landet för att ersätta privata ägandet av mark med statligt drivna gårdar och kooperativ för vanliga människor. Så småningom, den socialistiska förändringar ledde till ekonomiska problem, och landet står inför nära konkurs 1983. Mitt i dessa frågor kom Mozambique National Resistance, ett väpnat uppror organisation, framåt och inbördeskrig följde snart efter, slutar i oktober 1992 efter det dör fler än en miljon moçambikier och utvandringen av närmare två miljoner flyktingar.

Idag arbetar landet fortfarande att återhämta sig från sin våldsamma historia. Turismen har börjat ta fart i landet, och ekonomin är att tillväxt. Det moçambikier är huvudsakligen kristna, med cirka 40 procent av befolkningen att tro på Kristus, cirka 30 procent bevara inhemska religioner, och de övriga 30 procent tror på islam. Portugisiska är det officiella språket i Moçambique. Emellertid Bantu s talar flera språk, däribland swahili, och de flesta utbildade infödda talar engelska.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.