Vad bör jag veta om Micronesia?

Mikronesien kan hänvisa till antingen ett område i Stilla havet nordost om Papua Nya Guinea, eller till Mikronesien, en ö-nation inom regionen. Medan de större område Mikronesiska omfattar åtta olika områden, inklusive Guam, Palau, Nauru, och Marshallöarna, kommer den här artikeln behandlar Mikronesien.

Landet är en suverän stat som blev självständigt 1986. Tidigare ingick i en FN-Trust Territory som administreras av Förenta staterna, har Mikronesiska nu en Compact of Free Association med USA.

Mikronesien består av 607 öar, uppdelat i fyra stater: Chuuk, Kosrae, Pohnpei och Yap. Öarna koloniserades först av förfäderna till dagens Micronesians över 4000 år sedan, och Yap småningom blev centrum för en hövding-baserade mikronesiska riket. Ön Pohnpei, den största ön i Mikronesien, var säte för Saudeleur dynastin, som regerade från omkring 500 till 1. 450 CE. Nan Madol, en rad Manmade öar och kanaler utanför Pohnpei, ibland kallad "Venedig i Stilla havet. "

européerna stötte först Micronesian öar i det 16th århundradet. Portugals gjorde första kontakten, och den spanska följde snart efter och fått politisk kontroll över området. År 1899 sålde spanjorerna sina Micronesian innehav till Tyskland. Mikronesien bytt ägare under de två världskrigen, blir ett japanskt territorium i 1914 och en amerikansk Trust Territory enligt FN efter andra världskriget. federationen Mikronesiska fastställt sina nuvarande gränser med 1979 författning.

Mikronesiska blev självständigt 1986, och 1979 års författning är fortfarande i kraft. Landet har en kammare kongressen med 14 folkvalda ledamöter. Alla fyra Micronesian staterna representeras av en senator, och kongressen väljer en ordförande och Vice President bland dessa fyra senatorer. Ordförande och Vice President utse regeringsmedlemmar. Den Micronesian ekonomi till stor del består av självförsörjande jordbruk och fiske. Fosfatutvinning och långrev tonfisk är för närvarande den enda livskraftiga industrier på öarna. Landet är mycket beroende av bistånd från USA.

Även om den officiella valutan i Mikronesien är den amerikanska dollarn, stora hjul kalksten, eller Rai , är den traditionella formen av pengar i Yap. Stenarna, som ursprungligen bryts i Palau, kan vara mycket stora och tunga, med den största väger fyra ton. Deras värde ökas med gott hantverk och anmärkningsvärd historia. De är sällan flyttas, men Japetiska är medvetna om vem som äger varje sten. Rai är fortfarande byts ut mot traditionella syften, såsom att markera vissa sociala transaktioner.

Befolkningen i Mikronesien är nästan 100% Stillahavsområdet och Asien, även om vissa européer, amerikaner och australier bor på öarna. Micronesians är lingvistisk och kulturell mångfald. Engelska har blivit språket regeringen och utbildning, men delar officiellt språk status Chuukesiska, Kosreanska, Ponape, Ulithian, Woleaian och Japetiska. En mängd andra språk som också talas i Mikronesien.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.