Vad bör jag veta om Melanesien?

Melanesien är en stor grupp av öar i Stilla havet som ligger norr och nordost om världsdelen Australien. Namnet användes först av Jules Dumont d'Urville 1832 för att beskriva en grupp av öar med olika geografiska och kulturella likheter som skiljer dem från andra Pacific Island supergroups, Mikronesien (i norr) och Polynesien (i öster). Melanesien består av över 10. 000 öar som hör till över ett dussin länder fördelade över ett område ungefär lika stort som Australien. De mest framträdande öar och öar som utgör en del av Melanesien är Bismarckarkipelagen, Fiji, Maluku Islands, Nya Kaledonien, Nya Guinea, Norfolkön, Salomonöarna, Torressundöarna och Vanuatu.

största ö i Melanesien är Nya Guinea, som är den näst största ön i världen (efter Grönland) med en yta på 785. 753 kvadratkilometer (303. 381 sq mi). Denna regnskog-covered ön finns drygt 7,1 miljoner människor, de flesta av dem papuaner, en etnisk grupp som härstammar från människor som kom till ön redan 40. 000 f. Kr. Detta är en av de tidigaste kända exemplen på mänsklig boning utanför Afrika. Vid tiden för migration, skulle havsnivån i området har varit lägre, vilket innebär att dessa tidiga folk skulle ha varit tvungen att passera mindre hav att göra det från fastlandet till Nya Guinea.

Hela området utgör Melanesien kännetecknas av en stor flora och fauna, som till stor del är endemiska. Vara belägen öster om Wallace Line, livet i melanesien har mer gemensamt med Australien än vad det gör med Asien. Även Melanesien utgör mindre än en halv procent (0,5%) av världens landyta, 5-10% av arterna på jorden finns det ett liknande förhållande till större områden Australien och USA. Stora delar av Melanesien, särskilt Nya Guinea, är outforskade av vetenskapsmän och antropologer. Nya arter upptäcks dit regelbundet, och så många som 44 uncontacted stammar tros finnas i regnskogen på ön.

Mycket av melanesien består av nyligen stabiliserande och växande ö-nationer, många av dem alldeles nyligen uppnå ökad självständighet och oberoende från Europa och västvärlden. Vanuatu, en ögrupp inbäddat mellan Salomonöarna och Nya Kaledonien, är en av världens nyaste nationer som inrättades först 1980. Salomonöarna är ett nytt land, en del av det brittiska samväldet, som har drabbats av etniska oroligheter de senaste åren. Nya Kaledonien, i söder, är en stor ö som administreras av Frankrike, men med en ovanlig rättslig status inom republiken. En självständighetsrörelsen är brygga där, liknande den oberoende rörelsen som ledde till självstyre för Vanuatu 1980.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.