Vad bör jag veta om Mauretanien?

Mauretanien, officiellt känd som Islamiska republiken Mauretanien, ligger i nordvästra Afrika, som gränsar till Atlanten i väster, och omgivet av Senegal, Mali och Algeriet. Dess namn kommer från Berberspråk rike känd i antiken som Mauretanien .

Mauretanien är det 29: e största landet i världen, med nästan 400. 000 square miles (1. 030. 700 kvadratkilometer) i området. Dess 2006 beräknas befolkningen är cirka 3,2 miljoner, varav över 99% är muslimer. Sin geografi är mestadels öken, med några sanddyner och platåer sandsten. Den högsta toppen i Mauretanien når 3. 280 fot (1000 m). Dess huvudstad Nouakchott är den största i landet, och ligger på Atlanten.

Mauretaniens första nybyggarna var Bafours, ursprungligen ett nomadfolk. Under den 5: e till 7: århundraden, berbiska stammar ursprung i norra Afrika migrerat till regionen. Senare kämpade araber berberna för kontroll, och lyckades så småningom. Även om araberna fick kontroll, påverkade berber kraftigt regionen, framgår av dagens kultur och språk.

Den franska började annektera regionen i slutet av 19th century och 1920, var Mauretaniens del av det så kallade "franska Västafrika. " En fördel med fransk kontroll var att de sätter stopp för omfattande slaveri och pågående stamkrig. Mauretanien blev självständigt 1960, och många svarta afrikaner började åter bosätta Mauretanien, gnistor konflikt med morerna norr som ville landet att förbli arabiska. Nationell enighet förblir svårfångad som "vita" morerna "svart" morer och icke-Moor grupper som kämpar för att kontrollera vissa kulturella, religiösa och politiska aspekter i Mauretanien.

Idag Mauretaniens statsskick visar dess västliga influenser. Dess fransk-influerad modell för administration ingår 13 regionala guvernörer, och en centraliserad regering som har gått igenom perioder av svaghet och styrka. Sedan 1960-talet har demokratin ojämn, med flera militärkupper, en så sent som 2005. Den 11 mars 2007, hade Mauretanien sitt första demokratiska presidentval i nästan 50 år.

Mauretaniens ekonomi är mycket jordbruk, men järnmalm utgör 50% av landets export. Fisket och dess nyligen upptäckta offshore oljereserver är två andra mycket värdefulla resurser som har lockat utländska investerare. Turistnäringen handeln är fortfarande ganska måttlig i infrastrukturfrågor, men många besökare dras till Chinguetti, rankad sjunde heligaste staden inom islam.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.