Vad bör jag veta om Madagaskar?

Madagaskar är en enorm ö-land utanför östra Afrikas kust i Indiska oceanen. Det omfattar 226,000 square miles (587. 000 kvadratkilometer), vilket gör det ungefär dubbelt så stor som delstaten Arizona. Det är över ett sund från afrikanska nationen Moçambique. De första människorna att bosätta Madagaskar var nästan säkert från Borneo, i den indonesiska övärlden, nästan 4. 000 miles away. Denna uppgörelse skedde någon gång efter 200 e. Kr. , vilket gör den till en av de sista stora landområden i världen skall lösas av människor. I den 7: e århundradet del araber började införa tillfälligt handelsstationer längs den norra delen av ön, men aldrig jobbat väg söderut och in i kupén. Det var inte förrän i slutet av det 15-talet som européerna tog kontakt med Madagaskar. I de följande två århundradena både den franska och engelska försökt och misslyckats, flera gånger för att upprätta bosättningar på Madagaskar. Sjukdomar som dysenteri och feber spelat en roll i denna svårighet, men desto större orsak var den fientlighet från olika stammar på Madagaskar, som ställde upp med väldigt lite från de europeiska kolonisatörerna innan du slår på dem.

På grund av denna brist på europeisk lösning och Madagaskar närhet till färjelinjer inom Mughal i Indiska oceanen, fann pirater Madagaskar som en idealisk bas för verksamheten. Dessa pirater regleras främst i norra delen av ön, och allierade sig bestämt en stam, Betsimisaraka. Denna stam, som en följd av sin nyvunna tillgång till musköter och pulver, kunde övermanna de flesta av sina grannar och erövra en stor del av den nordöstra delen av ön. På västkusten, en annan stam, Sakalava, kunde vända sina kontakter med europeiska slavers in skjutvapen samt att hjälpa dem att erövra den västra sidan av ön. I den tidiga delen av 1800-talet ett litet kungadöme i högländerna Madagaskar, Merina riket, började en rad av erövringar som skulle så småningom leda till enande och underkastelsen av praktiskt taget hela ön. En kung av denna dynasti, kung Radama jag, ingått formella förhandlingar med britterna, som kände igen honom som den enda suveräna på ön. För nästa århundrade denna dynasti skulle fortsätta att härska över ön, med öden brittiska missionärer och kolonisatörer vilar på växlingarna i den nuvarande ledaren.

Denna situation varade fram till slutet av 19th century, när franska, arg på förverkande av fransk egendom av regeringen, invaderade Madagaskar. Den franska tog huvudstaden, och snart hade kontroll Madagaskar-en situation som erkänts av britterna i utbyte mot rätten till Zanzibar. Franska regel skulle fortsätta till slutet av 1950-talet, när Madagaskar skulle vinna självständighet, och slutligen självständigt 1960.

Madagaskar undviks den normala utvecklingen mot kommunismen under de första åren av självständighet, men 1975 var knyta starka band med Sovjetunionen och genomföra socialistiska reformer i hela landet. Detta varade ända till slutet av 1980-talet, då landet började flytta i motsatt riktning, så småningom acceptera en demokratisk författning år 1992. Madagaskar fortsätter att vara demokratiska, och även våld gör ibland bryta ut, är det land som relativt stabil.

Turister hittar den största tjusningen Madagaskar vara nästan obegränsade arter som lever i dess fantastiska skogar. Madagaskar hus otroligt många djur som inte kan hittas någon annanstans på jorden-den mest kända är de många arter av katt som bara finns på Madagaskar. Trots skenande avskogning är ett allvarligt problem i Madagaskar, kommer skogen tycks fortfarande oändlig de flesta besökare. Stränderna längs kusten, särskilt i Ifaty, är några av de mest orörda på planeten, och i juli och augusti valar kan ses från kusten. Den ideala tiden att besöka Madagaskar är under vintermånaderna, då det fruktansvärda temperaturer på sommaren har lugnat ner sig.

Madagaskar kan nås direkt från Paris, Nairobi, och Johannesburg med flyg. Medan nå ön med båt är möjligt, det är sällan rekommenderas, eftersom piratkopiering inte fortfarande finns i vattendrag separera Madagaskar från fastlandet.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.