Vad bör jag veta om Liechtenstein?

Liechtenstein är en liten nation i Västeuropa. Det täcker bara 62 kvadrat miles (160 kvadratkilometer), vilket gör det mindre än Washington, DC, och en av de tio minsta självstyrande nationer på jorden. Liechtenstein är en av de mest historiskt stabila regioner i Europa. Gränserna för nationen som den existerar idag skapades i början av 15: e talet, och har inte förändrats sedan dess.

Nationen är uppkallad efter den härskande dynastin i Liechtenstein, som var dess uråldriga bas i Castle Liechtenstein , i Österrike. Familjen hade historiskt nära band till habsburgarna, som agerar som rådgivare till dem genom åren. För de första åren av det Tysk-romerska riket, Liechtenstein dynastin hölls mark först i förläning för andra herrarna, vilket gör dem icke godtagbar enligt det nuvarande systemet är en del av den Princes. För att komma runt detta problem, prinsen vid tidpunkten, Johann Adam Andreas, köpte en liten bit mark som var beroende bara till det heliga romerska riket, så att Liechtenstein dynastin höjas till furstlig rang.

1806, efter upplösningen av det Tysk-romerska riket och skapandet av Napoleons Rhenförbundet blev Liechtenstein en suverän nation. Även Napoleon skulle ockupera landet under några år, återfick snabbt självständighet, som man har behållit sedan dess. En mer representativ konstitutionen antogs i mitten av 19th century, och landet förklarade sig självständigt några år senare.

Sedan slutet av första världskriget Liechtenstein har haft en nära relation med Schweiz, som bistår med många av sina diplomatiska befogenheter, på grund av sin ringa storlek och brist på närvaro i många nationer runt om i världen. Sedan 2003 har monarki i Liechtenstein har haft mer makt än i något annat europeiskt land, med prinsen att ha makt att bestämma vilka lag han vill, och makten att upplösa riksdagen.

Liechtenstein är kanske mest känd för sin status som ett skatteparadis. Låga skatter har lett till tiotusentals företag att öppna i Liechtenstein, hjälpa till att göra det till ett mycket rikt land till sin lilla storlek.

Liechtenstein oftast drar turister som vill se denna nation som är så romanen i dagens Europa. En stark monarki, en liten bit mark, och ganska vackra natur gör Liechtenstein verkar mer som ett land kan man läsa om i en bok än något inklämt mellan Schweiz och Österrike. Huvudstaden Vaduz är en av huvudattraktionerna. En ganska liten by, med bara en handfull huvudgator och ett imponerande slott vilar över staden, är Vaduz inte vad man förväntar sig av ett nationellt kapital.

Det finns ingen internationell flygplats i Liechtenstein, men du kan nå landet landvägen lätt från Österrike eller Schweiz.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.