Vad bör jag veta om Kirgizistan?

Kirgizistan är ett medelstort land i Centralasien. Det omfattar 77. 200 kvadrat miles (200. 000 kvadratkilometer) och det blir bara mindre än delstaten South Dakota. Det gränsar till Kina, Kazakstan, Tadzjikistan och Uzbekistan.

Marken i Kirgizistan beboddes först cirka 300000 år sedan, och en sammanhållen civilisation fanns det med minst 2000 BCE, när de kinesiska noterade regionen och dess invånare. Det var dock inte förrän 200 f. Kr. att de anhöriga till den nuvarande invånare, Kirgizistan folk, fast området. Genom den 9: e århundradet hade Kirgizistan skapat en stark stat för sig själva, och hade utökat sitt territorium dramatiskt. Denna expansion fortsatte till uppkomsten av det mongoliska riket i den 13-talet, varvid Kirgizistan landar krympt avsevärt och övergått till söder. Kirgizistans förlorat mycket under eran av mongoliska regel, inklusive deras skriftspråk.

Därefter Kirgizistans förblev under oket av en grupp eller en annan till självständighet. Först kontrollerades av Kalmyks, sedan Manchus, och sedan av uzbeker. I slutet av 19th century regionen Kirgizistan annekterades av det ryska imperiet, kvar under första deras kontroll, och sedan under kontroll av Sovjetunionen fram till självständigheten.

På 1930-talet en viss grad av autonomi beviljades när Kirgizistan blev SSR-en del av helheten i Sovjetunionen, men relativt oberoende. Kirgizistan uppnås småningom självständigheten 1991, efter kollapsen av Sovjetunionen. Nominellt en öppen republik under denna period var Kirgizistan ändå under ganska god kontroll. Samme man, president Ashkar, ledde landet från strax efter självständigheten fram till 2005, enligt statens finanser att driva sina politiska kampanjer, och deregistering några oppositionskandidater.

Under 2005 en omfattande rörelse mot presidenten, och en senare beslag av kapitalet genom fredliga demonstranter, ledde till flykt och eventuella avgång Ashkar i vad som ibland kallas tulpanrevolutionen. Införandet av demokratiska reformer inleddes 2006 med antagandet av en ny konstitution. Denna författning ut många av de befogenheter ordförandeskapet för parlamentet, och minskad andra makter.

Kulturen i Kirgizistan är ett av de viktigaste drar för personer som är intresserade av att besöka regionen. Många lever fortfarande med en djup koppling till deras nomadiska rötter, och hästen spelar en viktig roll i vardagen. Vacker musik, dans, textilier och kuddar också dra folk till Kirgizistan. Naturens skönhet i Kirgizistan är inte heller vara underskattade. Svepande berg omfatta stora delar av landet, vilket leder till att det ibland kallad Schweiz i Centralasien, och subtropiska dalar dot landet också.

Kirgizistan sägs av många vara den mest tillmötesgående av "-stans" för turister. Människorna är vänliga och välkomnande, är infrastrukturen bättre än i många kringliggande länder, och säkerhetsläget är stabilt. Flyg anländer i Bisjkek regelbundet från London, och landet kan också lätt via Ryssland eller Turkiet.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.