Vad bör jag veta om Kambodja?

Kambodja är ett sydostasiatiska landet. Tidigare kallat Kambodja, dess gränser beröring Thailand, Laos, Vietnam, och Gulf of Thailand. Landets landområde omfattar cirka 69. 898 kvadrat miles (181. 035 kvadratkilometer). Dess huvudstad är Phnom Penh. Från och med 2007 hade Kambodja en befolkning på mer än 13 miljoner människor. Det finns föga kända historien tillgänglig för förhistorisk Kambodja. Dock har arkeologer funnit bevis som illustrerar kambodjanska liv före 1000 f. Kr. . Till exempel har arkeologer upptäckt att under denna tid förbrukas kambodjaner en diet som bestod av ris och fisk. Deras bostäder byggdes vanligtvis på styltor, ungefär som de är idag.

mer är känt om Kambodjas moderna historia, inklusive information om den virtuella kolonisering (det blev ett protektorat av Frankrike) 1884. Med början av virtuella franska koloniseringen gick kambodjaner en period av fred som var i skarp kontrast till de motsättningar och krig i landet upplevt under tidigare år. Men denna fred inte pågå för evigt. 1941 tog prins Norodom Sihanouk, då 19 år gammal, den kambodjanska tronen, som en följd av franska önskningar. Åren efter hans anläggning vände från relativ fred till strid och kamp.

Kambodja blev självständigt från Frankrike 1953, men dess problem var inte över. År 1969 var landet mattan-bombade av USA vid misstänkt kommunistiska läger. Många civila dödades i bombdåden och Kambodja in i USA /Vietnam konflikten som en motvillig deltagare. År 1970 störtades Sihanouk och ersattes av general Lon Noi. Medan den nyinstallerade Noi gjort försök att närma sig USA, gick den störtade Sihanouk krafter med de röda khmererna kommunisterna, en styrande Kambodjanska part.

Röda khmererna kommunisterna växte i antal, utgör en armé av tusentals och slåss med invaderande amerikanska och sydvietnamesiska trupper. Amerikanerna och sydvietnamesiska kunde tvinga de röda khmererna mot mitten av landet. Emellertid var de Röda khmerernas styrkor lyckas dödar omkring 2 miljoner kambodjaner. Slutligen, år 1978, en vietnamesisk invasion tvingas Röda khmererna ur landet, men de fortsatte att föra gerillakrig mot den vietnamesiska in the 80s.

År 1993 FN administrerade val som ledde till återinträde av Norodom Sihanouk. Röda khmererna fortsatte sina försök att röra upp problem tills det förbjöds 1994. 1998 installerades Hun Sen som Kambodjas premiärminister, och det sägs att han var en stabiliserande kraft. Idag är Kambodja betraktas som en konstitutionell monarki i kombination med en flerpartidemokrati. Landet har både en kung och en statsminister.

De flesta av Kambodjas medborgare är etniska khmererna, kambodjaner vars förfäder tillbaka till den 9: e århundradet. De svarar för ungefär 96 procent av befolkningen. Ungefär två procent av befolkningen är kinesiska medan en procent är vietnamesiska. Ytterligare en procent består av Cham och malaysiska muslimer. Det officiella språket är khmer, men engelska och franska talas också.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.