Vad bör jag veta om Guatemala?

Guatemala ligger i Centralamerika, har en lång och imponerande historia. Här är lite bakgrund om Guatemala, liksom några grunderna i livet i dag i landet.

Några av de tidigaste belägg för bosättare i regionen i Guatemala går tillbaka tusentals år, men vissa arkeologer som påstår sig ha pilspetsar och andra objekt som skulle placera civilisation inom regionen så långt tillbaka som 18. 000 f. Kr. Det råder allmän enighet om att tidpunkten för de första bosättarna kan spåras tillbaka åtminstone så långt som 10. 000 f. Kr. och att de tidiga guatemalaner var jägare och samlare, förlitar sig på frukterna av marken för att sörja för deras behov.

Sakta började skapandet av agrara samhällen att ta form. Det finns vissa belägg för att majs eller majs som odlas i området så tidigt som 3500 f. Kr. Av ökningen i jordbruket, bildandet av byar, då städer och slutligen städer blev vanliga och ett samhälle baserat på en fast plats började växa fram.

Tillkomsten av spanska expeditioner till Guatemala med början omkring 1518 gjort en djupgående inverkan på kulturen i regionen. De förde med sig smittsamma sjukdomar som skördat många guatemalanska infödingar. Med hösten av quiche, Quetzales och Cakchiquel kulturer, lite kvar av det lokala samhället för att hålla landet tillsammans.

Under många år efter Guatemala blev självständigt från Spanien fortsatte landet att uppleva inre kaos, även om det har haft en hel del av stabilitet under senare år. Flera viktiga centra för handel har dykt upp, med Guatemala City är en av de viktigaste. Anses vara en plats för kultur och handel, skryter Guatemala City ett antal museer som fångar historien om nationen, liksom ett antal bibliotek och scenkonst centers. Guatemala City är även hem till Nationalbiblioteket, Riksarkivet. Museet för arkeologi och etnologi bidrar till att bevara Maya kultur och konst, med utställningar och arkeologiska fynd som bidrar till att berätta historien. Museer spelar en stor roll i landet, med över trehundra av kommunerna i Guatemala har minst ett museum.

spanska är det officiella språket i Guatemala, men det finns ett antal olika språk som används av olika grupper inom befolkningen. Än ett dygn, en maya dialekter, liksom en unik blandning av lokala dialekter och engelska som gemensamt kallas indianer. Inom familjen indianska dialekter, finns det Xinca och Garifuna tungor. Allt som allt, det är över tjugo tre erkända nationella språk i Guatemala, med många andra som på regional basis.

Exporten går långt för att hålla ekonomin i Guatemala går. Sedan kolonialtiden har landet varit känt för produktion av kakao och sockerrör. Under senare år har landet fått uppmärksamhet för sin export av industriella leveranser till andra länder på västra halvklotet. Traditionella röda och blå färger som har varit populära sedan kolonialtiden är också viktiga exportprodukter för landet. I fråga om religion är romersk katolicism klart största tro representerade bland människor i Guatemala. Liksom i många andra kulturer, många blandar Mayan religion i romersk-katolska praktiken. Flera protestantiska trossamfund har etablerat en närvaro i Guatemala som bra, särskilt i storstadsregionerna i landet. Små judiska och muslimska befolkningar har publicerats i Guatemala under senare år och till den kulturella mångfalden i landet.

Även om det har i ett tropiskt klimat, Guatemala har en relativt liten turistnäringen i jämförelse med andra länder i Latin-och Sydamerika. Men med fortsatt politisk stabilitet, är fler människor har sökt sig till turistorter i Guatemala.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.