Vad bör jag veta om Botswana?

Republiken Botswana är en stat i Afrika, som ligger norr om Sydafrika, men också gränsar till Namibia och Zimbabwe. Hem till den imponerande Kalahariöknen, Botswana är ett semiarida ställe, med mycket varma somrar och varma vintrar. Landet är i huvudsak platt, med lite mjukt böljande kullar. I slutet av 1800-talet, Botswana funnits som The Bechuanaland, ett protektorat i Förenade kungariket. Eftersom oenighet uppstod mellan Tswana folket i Botswana och Ndebele folket i Kalahariöknen, den brittiska regeringen Bechuanaland uppdelad i två, med den norra delen blir Botswana 1966. Första president, Seretse Khama, serveras tre terminer. Regeringen har idag fortsätter som en parlamentarisk republik.

Mining, i synnerhet utvinning av diamanter, är en viktig del av Botswanas ekonomi. Förutom diamanter är landet rikt på koppar, salt, nickel, kol, silver, järn, pottaska och kol. Vara en medelinkomst, var BNP i Botswana över $ 11,000 US dollar (USD) under 2006. Turismen har blivit en stor bidragsgivare till ekonomin också, men arbetslösheten är fortfarande hög-De exakta siffrorna är omtvistad, men det tros vara mellan 23% och 40% arbetslöshet.

Liksom många söder om Sahara afrikanska nationer, Botswana står inför ett antal allvarliga miljöproblem till följd av torka, överbetning, begränsad färskt vatten och ökenspridning. Livsmedelsburna, vattenburna och vektorburna sjukdomar är vanliga, inklusive malaria, tyfus och hepatit A. Den del av befolkningen som är HIV-positiv i Botswana är omtvistad, med siffror från 21% till nästan 40%, beroende på källan.

Invånarna i Botswana, som tillsammans benämns Batswana-Motswana är singularis-har över 81% läskunnighet och ståtar med ett universitet: The University of Botwana, belägen i staden Gaborone, och sex tekniska högskolor spridda över hela landet. Landet har två officiella språk: setswana, även känd som Tswana och engelska.

Turism i Botswana har blivit mer populära, delvis på grund av sin viltstammarna och nationalparker. De mest populära destinationerna är Moremi Game Reserve och Chobe National Park. Wildlife inkluderar hyenor, lejon, leopard, gepard, vilda hundar och antilop. Botswana var inställningen för den bästsäljande bok av Mark och Delia Owens, The Cry of the Kalahari , samt flytta Gudarna måste vara tokiga .


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.