Vad bör jag veta om Azerbajdzjan?

Azerbajdzjan är ett medelstort land i Kaukasus i Östeuropa. Den omfattar 33. 400 kvadrat miles (86. 600 kvadratkilometer), vilket gör det lite mindre än staten Maine. Den gränsar till Armenien, Georgien, Iran, Ryssland och Turkiet och har kust längs Kaspiska havet. Den har också en liten enklav sektion, skild från sin huvuddel av Armenien. Den azeriska människor är i allmänhet anses vara ett sammelsurium av olika människor som bosatte sig i regionen Azerbajdzjan, i synnerhet iranierna, turkisk stammar, och kaukasiska albaner. p

kaukasiska albaner tros ha först bosatte sig i området i den 9: e århundradet f. Kr. . Persien erövrade hela regionen i 6: e århundradet f. Kr. , och Alexander den store erövrade området under 4: e århundradet f. Kr. , medan Armenien började utöva kontroll över vissa delar av marken i den 2: a århundradet f. Kr. . Det första riket bildades under denna tid av kaukasiska albaner, runt 1: a århundradet f. Kr. , återstående oberoende tills den 3: e århundradet.

Under ålder kalifer, erövrades Azerbajdzjan av araberna i det 7th århundradet. Under de närmaste århundradena majoriteten av befolkningen i Azerbajdzjan konverterade från kristendomen till islam. Början på 11-talet, tog turkiska stammar över stora delar av Azerbajdzjan, bildar ett imperium som sträckte sig mycket av Iran och Irak. Området var angripna mycket för de närmaste århundradena, och går från Mongol regel till turkisk regel Jalayrid regel.

Ottomanerna började skjuta i Azerbajdzjan i det 16th århundradet, beslag delar av landet. Lokala Shia motstånd var hård, dock, och ottomanerna knuffades upp flera gånger. By the 18th century, dock kontrollerade ottomanerna mest Azerbajdzjan, med det ryska kejsardömet kontrollerar resten. Ryssland expanderade så småningom deras territorier, och av 19th century kontrollerade större delen av Azerbajdzjan.

Ryssarna utnyttjade en ganska hands-off metoden i Azerbajdzjan, vilket ger en hel del om lokalt självstyre till de styrande och hålla import av Ryska kristna till ett minimum. Olja upptäcktes i slutet 19th century, och Azerbajdzjan blev ett viktigt strategiskt område för Ryssland. Efter den ryska revolutionen 1917, beviljades Azerbajdzjan självständighet 1918, och reformerade eftersom Azerbajdzjan Demokratiska republiken, det första demokratiska republiken i den islamiska världen. Denna nya staten var kortvarig, dock, och 1920 Sovjet invaderade och erövrade Azerbajdzjan.

Azerbajdzjan förblev en SSR fram till 1991, då den förklarade sin självständighet och anslöt sig till Oberoende staters samvälde. Nästa år en hel krig bröt ut mellan Azerbajdzjan och Armenien över regionen Nagorno-Karabach, så småningom resulterade i en stor förlust av område Azerbajdzjan och många människor mist livet.

Efter självständigheten har Azerbajdzjans infrastruktur stadigt förbättrats och det har byggt sin olje-utnyttjande industri drastiskt. Gasexport utgör en stor del av Azerbajdzjans BNP, och upptäckten av nya oljefält fortsätter att växa sektorn. Regionen Nagorno-Karabach har förklarat sin självständighet, som för närvarande okänt, och är mycket instabil.

Den känsla av historia är en av de mest imponerande saker om just Azerbajdzjan, och de flesta turister hittar symboler för att tidigare vara de största dra. Hällristningar från bronsåldern, såsom de som finns i utomhus Qobustan museet, är ett exempel på denna historia. Slott med anor från medeltiden, hittades utspridda över Apsheron halvön, är ett annat exempel. Och den fantastiska religiösa historia Azerbajdzjan är kanske det bästa exemplet. Moskéer och minareter överflöd, men kanske den mest inspirerande plats är Atesgah Fire Temple, en plats som har varit en plats för dyrkan i tusentals år. Den ligger på toppen av naturgas ventiler, och man tror att zoroastriansna har dyrkan där mer än 1500 år.

Flyg anländer regelbundet i Baku från större flygplatser i Europa och Asien, och mindre flygbolag operera från andra före detta Sovjetrepubliker. Åtkomst Azerbajdzjan landvägen är möjligt, men gränsen till Armenien är helt stängd, och försökte ta sig över kan få dig till mycket allvarliga problem.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.