Vad bör jag veta om Afghanistan?

Afghanistan är ett stort, instängda nation i den asiatiska kontinenten, som ofta betecknas som en del av Mellanöstern. Afghanistan är ungefär 250. 000 kvadrat miles (647. 000 kvadratkilometer), bara lite mindre än delstaten Texas. Det bebos främst av pashtuner, med tadzjikiska och Hazara etniska grupper som utgör stora delar av befolkningen också. Det område som för närvarande Afghanistan har varit bebodd i cirka 50. 000 år, och under den tiden har spelat en viktig roll i olika imperier. Området har styrts av Alexander den store, turkarna, araberna, mongolerna, och många olika persiska imperier. Amazing arkeologiska platser fortfarande utströdda i landskapet, rester av den olikartade tidigare. I mitten av 18-talet skapades det aktuella läget i Afghanistan. Det förde samman regioner som styrdes av olika stammar av pashtuner, göra en enad front. Denna nya stat skulle spela en viktig roll i kampen mellan Tzarist Ryssland och Storbritannien för dominans i Centralasien-en kamp som ofta kallas The Great Game. Afghanistan har behandlats av Storbritannien som ett bålverk mellan rysk-kontrollerade Asien och det viktigaste av Storbritanniens innehav-Indien. Så från det att britterna tog kontroll över Afghanistan 1838 till den tid Afghanistan fick full självständighet år 1919, behandlades Afghanistan som föga mer än en skyddande buffert. från ungefär 1930-talet till 1970-talet, Afghanistan hade en period av relativ stabilitet. Enat under en härskare, kung Zahir Shah, var nationens oberoende och ganska välmående. Med brittiska borta, var det afghanska folket möjlighet att forma sina egna öden och bekräfta sitt unika arv. Allt detta ändrades under 1970-talet. Först kungen avsattes av sin bror-i-lag i en oblodig kupp. Då, 1978, mördades den nya kungliga familjen, och en kommunistisk grupp tog kontroll över landet.

På grund av dess strategiska betydelse, och som en del av en bredare antikommunistisk kampanj, USA engagerade sig i Afghanistans politiska framtid 1979. Med Amerika finansiering och utbildning anti-sovjetiska Mujahideen och Sovjetunionen finansiering och utbildning den kommunistiska regeringen blev Afghanistan en aktiv slagfält i det kalla kriget. Denna strid rasade i nästan ett decennium, tills den sovjetiska reträtten 1989. Efter att ha vunnit slaget, USA tillbaka sitt stöd från Afghanistan, och ett maktvakuum snabbt bildas.

Utöver detta maktvakuum fanns ett tomrum intellektuella och progressiva som flydde landet under slåss. Denna fylldes snabbt av talibanerna, en fundamentalistisk grupp, som tog kontroll över huvudstaden 1996 och befäste sin kontroll av landet genom sekelskiftet. Deras styre var ökänt brutala, med politiska och religiösa avrättades oliktänkande, arkeologiska underverk förstördes av religiösa skäl, och hårdföra ideologi tar i allmänhet den plats för öppen diskussion och yttrandefrihet.

Under 2001 USA ingrep, till följd av attacker på amerikansk mark av al-Qaida. Al-Queda grundar sig främst i Afghanistan, och detta, tillsammans med talibanernas vägran att lämna över nyckeltal för åtal, som utlöstes av vrede i USA. Talibanregeringen togs bort med våld, och en ny regering installerades. Under 2004 har ett fritt val hölls, och en ny president valdes. Även den talibanska regeringen togs bort, talibankrigare fortsätta att kämpa hela landet, och en stark närvaro i USA kvarstår.

och med 2007 är det politiska klimatet i Afghanistan så att just för nöjes anses inte särskilt säker. USA: s regering har en lång resa rådgivande för landet, och åtgärder bör vidtas innan besök. Landminor överflöd i landet, och en pålitlig guide bör följas när de lämnar städerna. Generellt situationen förändras så snabbt att det är bäst att rådgöra med din landets ambassad innan du planerar en resa till Afghanistan.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.