Vad är historia Hawaiiöarna?

Hawaiiöarna löstes först under 4: e-talet av polynesier, troligen från Marquesasöarna ligger cirka 2000 miles till sydost. De införde grisar, hundar, höns, taro, sötpotatis, bananer, sockerrör, och många andra grödor till öarna. Ytterligare bosättningar förekommit från Raiatea och /eller Bora Bora (idag en del av Society Islands) och /eller Tahiti, under 11-talet. Liksom Påskön i sydöstra Stilla havet, Hawaii är ett av de mest isolerade ö kedjor i Stilla havet, förstärkt ett faktum genom den höga inhemska floran och faunan på ön, som har utvecklats relativt isolerat i miljontals år.

Tidigt i sin historia, styrdes Hawaiiöarna med Kapu hövdingadömen, som så småningom blev så stort att det omfattar hela öar. Det finns åtta primära öar som var ockuperade av dessa hövdingadömen-i fallande storlek, de är Hawaii (även kallad Big Island), Maui, Oahu, Kauai, Molokai, Lanai, Niihau och Kahoolawe. Lokala cheiefs, kallas Ali'is, kämpade varandra för mark och resurser.

År 1778, var den brittiske upptäcktsresanden James Cook den första europeiska ankomst till Hawaii. Han namngav öarna Sandwichöarna efter 4: e earl av Sandwich, en av hans sponsorer. Namnet aldrig fastnat. 1779 besökte Cook öarna en andra gång, försök att röva bort en Hawaii chef för lösen för att få tillbaka en liten båt som hade stulits av en annan mindre chefen. Istället för att lyckas i sitt försök, dödades Cook av hövdingens anhängare. Efter många böcker publicerats om Cooks resor, blev Hawaii ett mål för EU, framför allt brittiska, sjömän letar efter en mellanlandning i resor genom Stilla havet.

Vid samma tid, på 1780-talet 1790-talet och de slåss med rivaliserande hövdingar nått en Fever Pitch, till öarna var enat under parollen en chef, som blev känd som Kung Kamehameha den Store. Från 1795 till 1872 på Hawaii öarna styrdes av hans kungliga huset, huset Kamehameha. År 1820 omvandlades europeiska missionärer flesta av öarna till protestantisk kristendom, och Kamehameha II förbjöd bruket av människooffer. Efter Kung Kamehameha V, ungkarl, ett arv kris uppstod, och öarna påstods av en ny kung som styr under huset Kalakaua.

År 1887 började européerna att försöka ta kontroll över öarna. En grupp amerikanska och europeiska affärsmän som leds av engelsmannen Walter M. Gibson tvingade kung Kalakaua att underteckna 1887 konstitution Konungariket Hawaii, som fråntogs kungen av myndighet och som egendom och minimikrav inkomst för röstning, begränsa rösträtten till rika amerikaner , européer och infödda Hawaiians. Asiater, som japanska och kinesiska, kunde inte rösta. Som infödd Hawaiians var den största gruppen, kontrollerade de faktiskt landet. Detta var det första införandet av demokrati till Hawaii.

1893 Queen Liliuokalani försökte införa en ny konstitution som skulle ha hamnat demokratin och återställa ön till en monarki att koncentrera makten i sina egna händer. Den nya konstitutionen skulle införas under hot om våld. Som svar på en grupp av främst europeiska och amerikanska företagsledare och medborgare bildat en kommitté för säkerhet för att bevara demokratin. Denna kommitté för säkerhet var backas upp av amerikanska marinsoldater, som landade på deras begäran att skydda amerikanska medborgare från våld som möjligt. Kommittén störtade framgångsrikt drottningen och etablerade en provisorisk regering i hennes ställe, som blev den första inkarnationen av den framtida amerikanskt territorium och staten. Efter en rad motstridiga rapporter om lagenligheten av den amerikanska störtandet av Hawaiis monarki, var Hawaii slutligen gjort ett amerikanskt territorium 1898. I mars 1959 gjordes territorium i den 50: e amerikanska delstaten, där den finns än idag. Finns fortfarande stor kontrovers om huruvida den amerikanska störtandet av det hawaiianska monarkin en rättvis handling.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.