Vad är Guantánamo Bay fångläger?

Guantánamo fånglägret, även kallad Gitmo eller GTMO, är en grupp av högsäkerhetsfängelser eller centers fånge, som drivs av den amerikanska militären och är beläget i Kuba i Guantanamo Bay Naval Base. Basen användes först i början av 70-talet för att hålla flyktingar i Haiti och Kuba som upptäcktes försökte resa in i USA via vattnen runt Florida. År 1993 förklarade den amerikanska högsta domstolen att basen inte är juridiskt kunde hålla haitiska flyktingar på detta sätt, och för en tid, ett jordbruksföretag facilities övergavs.

Efter 9 /11 och terroristattackerna i Amerika, regeringen återknöt Guantanamo fånglägret som en anläggning anläggning för människor anses vara "fientliga stridande". Detta kan omfatta amerikanska medborgare eller bosatta, och syftade främst till låta den bli misstänkta för terrorism, och de olika fångläger, av vilka det finns flera, har även haft människor från Afghanistan och andra länder som är tänkta att ha kopplingar till al-Qaida, talibanerna och andra islamistiska terrororganisationer.

Sedan upprättandet av Guantánamo Bay fånglägret för detta ändamål, USA och lägret har utsatts för eld från vissa amerikanska medborgare från ett antal organisationer för mänskliga rättigheter, och från andra länder. De flesta fångar hålls utan rätt till juridiskt biträde, och eftersom de anses fientliga stridande snarare än krigsfångar, finns regler om säker och human behandling av fångar inte överensstämma med Genève-koden. Fångar utreds genom ett antal metoder, som vissa kan definieras som tortyr. Detta innebär att man vatten-boarding, beviljas andra aggressiva förhörsmetoder och några förnekande av grundläggande rättigheterna till de flesta amerikanska fångar, som gör att människor kan fortsätta att leva i enlighet med deras religiösa övertygelse. Det har förekommit ett antal rapporter i media om övergrepp mot fångar på Guantanamo, och detta missbruk innefattar kedja fångar till sängar i mer än 24 timmars perioder, inte tillåta fångar som har avförts från utredningen för att vara fientliga stridande lämna, och sexuella övergrepp mot fångar. Under 2008 fastställde Högsta domstolen att fångar bör tillåtas att driva sina fall i federala domstolar och höras när det gäller deras förvar. Denna tillgång har länge vägrat att fångar, som kunde bara föra deras fall tidigare inför militärdomstol.

Debatten om Guantánamo Bay har blivit ett mycket politiskt och känslomässigt laddade ämne, och många amerikanska politiker, privatpersoner, ledare för andra länder och organisationer världen har efterlyst nedläggningen. Framtiden för anläggningen är beroende av den nuvarande administrationen prioriteringar, och om de anser det nödvändigt för den nationella säkerheten.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.