Hur många språk talas i Afrika?

Bestämmande av antalet språk som talas i Afrika kan vara komplexa mest för att det kan vara svårt att avgöra huruvida två språk skiljer sig eller bara dialekter av samma språk. Fortfarande många överens om att antalet ligger runt 2. 000. Några av de mer vanliga språk som talas i Afrika inkluderar hausa, swahili, och Yoruba. Andra, däribland Dahalo, Laal och Shabo, är mindre vanliga och bara talas av några hundra personer. Medan många av de afrikanska språken är ganska oberoende av varandra, de flesta av de språk som talas i Afrika ingå i en av fyra språkfamiljer: afroasiatiska, Khoisan, Niger-Kongospråk och nilo-sahariska. Den afroasiatiska språkfamiljen omfattar i allmänhet de språk som talas i Nordafrika, Östafrika och sydvästra Afrika. Nästan 400 språk talas av över 250 miljoner människor representeras av detta språk familj som till stor del består av Semetic språk. Vissa Afro-asiatiska språk är arameiska, amhariska, arabiska, hausa, hebreiska, och tigrinja. Också ingår i den afro-asiatiska familj är nu utdöda lanuages av akkadiska och fornegyptiska-två språk anses vara den äldsta i världen. Den Khoisan (eller Khoesaan) är språk i allmänhet talas i den sydvästra delen av Afrika, nämligen Angola, Botswana och Namibia. Vad är förmodligen mest unikt med 50 eller så Khoisanspråk är att de är tonala och använda Knäppljud. Den största Khoisanspråk är Nama som talas i Namibia. Andra Khoisanspråk omfatta Haillom (Namibia) och sandawe (Tanzania). Den Khoisanspråk som helhet är i allmänhet trodde att dö ut. Den Niger-Kongo språkfamiljen består av det största antalet språk som talas i Afrika. Denna familj har mer än 1500 språk och talas av mer än 500 miljoner människor. På 1950-talet Joseph Greenberg, en lingvist och afrikansk antropolog känd för sitt arbete i språk klassificering och typologi, föreslog att Niger-Kongospråk familj ansluta sig till Niger-Kongo språkfamiljen. Lingvister används ofta Niger-Kongo att hänvisa till hela familjen, inklusive Kordofanian som en underkategori. Några av de vanligaste språken som talas i Afrika som faller inom denna familj ingår Igbo (Nigeria), Swahili (Tanzania), yoruba (Nigeria), och Zulu (Sydafrika).

Ungefär 200 språk falla i Nilo-sahariska språkfamiljen, och långt över 10 miljoner afrikaner talar ett språk inom denna familj. Nilo-sahariska språk är främst begränsad till mitten av Afrika och representeras av över 15 nationer inklusive Burkina Faso, Egypten, Kenya, Niger, Nigeria, Sudan, Tanzania och Uganda. Några av de viktigaste Nilo-sahariska språk omfatta Dinka (Sudan) Kanuri (Nigeria), och Luo eller Dholuo (Kenya).

Dessa språk talas i Afrika är anses vara officiella språk i Afrikanska unionen (AU). Ändå är många av dem dö ut mer utbredda språk som arabiska och swahili. Nyligen har dock afrikanska länder blir allt mer medvetna om värdet av deras språkliga arv.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.