Hur många provinser Har Kanada har?

Kanada är ett stort land, med expansiva mark och många städer och samhällen och kulturer. Det är världens näst största land i termer av landmassa. Det är relativt ungt som ett land, men landet håller på att bildas formellt först 1867. Det finns tio kanadensiska provinser och tre territorier som tillsammans utgör landet som helhet. Den provinser i Kanada är Alberta, Manitoba, British Columbia, New Brunswick, Newfoundland och Labrador, Nova Scotia, Ontario, Prince Edward Island, Quebec och Saskatchewan. Territorier är Northwest Territories, Nunavut och Yukon. Den huvudsakliga skillnaden mellan ett kanadensiskt territorium och en provins är att en kanadensisk provins hämtar sina befogenheter direkt från kronan, enligt regeringsformen av 1867. Territorier får sina befogenheter från den kanadensiska federala regeringen. Den ursprungliga kanadensiska provinserna New Brunswick, Nova Scotia, Ontario och Quebec. Dessa kanadensiska provinserna omfattade Dominion of Canada, som hade en central regering i nuvarande huvudstad Ottawa. Tre kanadensiska provinser gick landet under de sex år efter konfederation: Manitoba, British Columbia, Prince Edward Island. År 1905 tillkom ytterligare två kanadensiska provinserna, Alberta och Saskatchewan, ombord. Den sista av de kanadensiska provinserna att gå upp var Newfoundland och Labrador, 1949.

Ontario är den folkrikaste av de provinser i Kanada, med bred marginal. Quebec är tvåa i befolkningen, och British Columbia och Alberta är tredje och fjärde, respektive. Quebec är ofta den mest kontroversiella av de provinser i Kanada på grund av dess stora franskspråkiga befolkningen, av vilka en del vill oberoende av andra, engelsktalande, provinser i Kanada. De olika kanadensiska provinser och territorier har liknande federerade lagstiftande församlingar, även om många har olika formella namn. Sju av de kanadensiska provinser har en lagstiftande församling. Nova Scotia och Newfoundland och Labrador har House of Assembly. Quebec huvud lagstiftande organ kallas nationalförsamlingen. I samtliga fall har den provins eller territorium bara en lagstiftande kammare. Däremot är den nationella regeringen tvåkammarsystem.

Idén om provinsiella och territoriella självständighet omfattar ekonomisk och kulturell verksamhet samt, med alla de kanadensiska provinser eller territorier eller med sin egen identitet. I västra Kanada, British Columbia känd som en stor turist-Mekka, Alberta är känd för sin olja och gasreserver, samt Saskatchewan är känd för sin enorma vetefält. Looking österut, Manitoba är känt för sitt jordbruk och sin bison, Ontario är känd som den affärscentrum i landet-speciellt med största stad, Toronto-och Quebec är känd för att vara annorlunda än resten av Kanada.

av kust kanadensiska provinserna, är Newfoundland och Labrador känd för sitt fiske sysselsättningar och dess oberoende arv. New Brunswick har den största franska närvaro utanför Quebec, och Port Hardy, en av de största hamnarna i landet. Nova Scotia är känd för sina fyrar och hummer. Potatis är den största fordran till berömmelse i Prince Edward Island.

Den kanadensiska territorierna är ganska vild i jämförelse, även om Yukon kommer närmast med en urban känsla . Guldrushen hjälpte köra folkökningen i detta område, och gränsen mentaliteten fortfarande existerar, trots förekomsten av större städer och köpcentra. Northwest Territories och Nunavut är stora, isiga platser med liten befolkning och mer gammaldags livsstilar. Vissa stora städer finns, naturligtvis, men på något sätt närma Urban Nature of Toronto och Quebec City.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.