Hur är latitud och longitud fastställas?

latitud och longitud bestäms genom att räkna ut när någon är på jorden i förhållande till ekvatorn och nollmeridianen. Eftersom jorden är ett klot, latitud och longitud kan uppmätas i grader, med en vinkel centrerad i jordens kärna. Dessa koordinater är skrivna i formeln för grader, minuter och sekunder, med latitud mätningar ges före longitud mätningar, så här: 38 ° 53 '42,4 "N, 77 ° 2' 12" W. Lyckligtvis för moderna forskningsresande, finns en Antalet elektroniska verktyg som kan beräkna latitud och longitud automatiskt, bespara folk insats av mödosamt observationer och beräkningar. Historiskt sett har frågan om att få en korrekt latitud och longitud var oerhört viktigt, och flera stora vetenskapliga sinnen ägnat mycket tid till denna strävan.

Lines of latitud springa runt jorden i form av en cirkel som blir allt mindre när de närmar sig polerna. En latitud samordna ges i grader av skillnaden mellan ekvatorn och någon nuvarande läge. Det är 60 nautiska miles mellan varje breddgrad, och 90 grader för latitud i endera riktningen. Till exempel någon som står på ekvatorn skulle stå på 0 grader, medan någon vid polerna skulle vara 90 grader i latitud.

Av konvention människor identifierar latitud mätningar som i norr eller söder, som ett nummer som "22 graders latitud" är meningslöst om inte ett känt vilken halvklotet mätningen är tänkta att tillämpas. Vissa linjer latitud är namngivna, såsom Tropics Kräftans och Stenbockens. Historiskt bestäms människor latitud med ett verktyg som kallas en sextant, som skulle kunna användas för att beräkna hur stora skillnaderna är mellan observatören och ekvatorn med otrolig noggrannhet när de används väl.

Longitud är graden av skillnad mellan en observatör och nollmeridianen, en godtycklig linje som går mer eller mindre genom England. Det fanns några historiska tvist om placering av nollmeridianen, eftersom det antogs allmänt vara en stor ära. Rader longitud närma sig varandra när de når polerna, så att avståndet mellan grader faktiskt varierar. Longitud mätningar överstiger aldrig 180 grader, någon som är på 180 grader öst är på samma sätt för longituden som någon som är på 180 grader väst, och hellre än att säga att man var på "181 grader öst," man skulle använda "179 grader West. " P

Mätningar av longitud bestäms genom att beräkna tidsskillnaden mellan observatören och nollmeridianen, och att använda olika komma med en mätning i grader, minuter och sekunder. Tiden vid nollmeridianen kallas Coordinated Universal Time (UTC), och de flesta människor har extremt noggranna klockor som håller UTC och lokal tid. Historiskt utmaningen att göra tidmätare som korrekt kunde hålla reda på UTC var ett allvarligt problem för navigatörer.

Genom att bestämma sin latitud och longitud, är det möjligt att räkna reda på var på jorden du är. Mycket exakt elektroniska nätverksenheter med satelliter för att lokalisera platser i inches. Man kan också göra saker på gammaldags sätt med astronomiska observationer och extremt noggranna klockor, men de flesta föredrar att lämna arbetet för att elektronisk utrustning, eftersom en felberäkning av latitud och longitud kan vara besvärande, eller ett allvarligt problem i vissa fall.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.