Vilka är de fem elementen i kinesisk filosofi?

kinesisk filosofi, de fem elementen: trä, vatten, eld, jord och metall. Dessa element används i flera skolor i kinesiska tänkte, inklusive feng shui, traditionell filosofi, astrologi, traditionell kinesisk medicin, och kampsport. Filosofer ägna sina liv åt forskning kring dessa element och deras inbördes samverkan i hopp om att lära sig mer om den invecklade och mycket välbalanserade system som utgör universum. tänker på de fem elementen i den traditionella västerländska känsla av element kan vara förvirrande, eftersom den kinesiska visa de fem elementen som ständigt byter enheter som samexisterar i en cyklisk cykel av förändring och utveckling. Enligt kinesisk filosofi, en obalans i denna cykel kan leda till problem. Saker som feng shui och traditionell kinesisk medicin är tänkta att identifiera elementärt obalans och korrigera eller hindra dem att hålla folk glada och friska.

Trä är den del av tillväxt och kreativitet, i samband med Spring. Det är en maskulin element med en mörk sida av ilska och depression. Vatten är en feminin, flytande element i samband med tålamod och lugn styrka, men det kan också skapa rädsla med sin makt. Eld är en dynamisk, maskulin element som rör sig uppåt, och det är förknippat med glädje och lycka. När elden går dåligt, leder det om hat. Jorden balanserar feminina och maskulina element, med en tendens att bevara, befästa och förstärka. Ångest och oro är förknippade med jord obalanser. Metall, det sista elementet, är feminin med en upphandlande energi och förmågan att leda och kontrollera känslor. Negativa förening med metall är sorg. De fem elementen foder varandra och de kan också konsumera varandra. I cykeln generationsskifte, feeds trä eld som skapar jorden i form av aska och jord bär metall som samlar vatten som näring för trä. I cykeln av konsumtion eller övervinna, trä delar jord som absorberar vatten, släcka eld smälter metall, som kotletter trä. När dessa fem elementen eller Wu Xing är i ett tillstånd av balans, är flödet av energi mellan elementen smidig och cykliska, snarare än statiska eller disharmonisk.

Dessa delar är bara en liten del av en mycket större ram av idéer inom kinesisk filosofi. Förutom att interagera med varandra, de fem elementen interagerar också med saker som platser, personer, tid, former och färger. Förstå komplexiteten i kinesisk filosofi eftersom det gäller saker som astronomi, tai chi, eller akupunktur är vanligtvis på de experter, även om du kan höra människor som gör en avslappnad anmärkning "så och så har mycket trä," i en referens till de fem elementen och tillhörande egenskaper.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.