Vad bör jag veta om det? Mark öarna?

Åland är en medelstor skärgård med full självständighet, men som nära till Finland. Öarna omfattar 5. 270 kvadrat miles (13. 510 kvadratkilometer), vilket gör dem lite mindre än Hawaii. Åland består av mer än 300 små öar, nära både Finland och Sverige. var Ålands första bebodd omkring 6000 år sedan, med avancerade kulturer som finns runt den 2: a årtusendet f. Kr. Av det 10th århundradet Åland hade blivit betydligt befolkade, och bedriver handel med stora delar av västvärlden och Mellanöstern.

På grund av den strategiska placeringen av Åland i Östersjön, särskilt deras kontroll över en av de viktigaste ingångarna till hamnen i Stockholm, var på Åland platsen för ett antal tidigt slott och fästningar. I den 14: e århundradet Finland tog kontroll över öarna, och uppförde Kastelholms slott.

Under de närmaste hundra åren, menade den strategiska betydelsen av öarna för Ryssland, Finland, Danmark och Sverige att öarna bytt ägare flera gånger. I början 19th century Sverige överlämnade kontrollen över öarna till Ryssland, vilket gjorde dem till en del av storfurstendömet Finland.

rysk kontroll av öarna var av intresse inte bara för Sverige, men för Storbritannien som brunn. Storbritannien var engagerad i ett stort sjöfarten i Östersjön, och orolig för att om ryssarna byggt upp en stor militär närvaro på Åland, skulle om fientligheterna bröt ut brittiska handeln hämmas avsevärt. Den brittiska orda, men Ryssland ignorerat deras klagomål, bygga ett antal fästningar på öarna. När Krimkriget bröt ut i mitten av 19th century, de brittiska och franska allierade anföll ryska baser på Åland, förstörde ett antal stora fästningar. Två år senare kom man överens om att Åland skulle få vara kvar demilitariserade, och fungera som ett maritimt demilitariserade zonen mellan norra Europa och Ryssland.

År 1917 förklarade Finland sig självständigt från Ryssland, och a ; mark öarna blev en del av den nu suveräna nationen Finland. Sverige omedelbart återupptog frågan om öarna, driver ha dem överlåtit till dem att bli en del av Sverige. Den stora majoriteten av människor på ön, som talade svenska och betraktade sig på många sätt svenska, stödde en överföring till Sverige, men Finland vägrade av strategiska skäl. Frågan ställdes slutligen den nya Nationernas förbund, som beslutade att Åland bör få full självständighet, men förblir en anläggning i Finland. Svenska kulturen tilläts blomstra under nya självständighet, med svenska är det enda nationella språket och svenska kulturen dominerar landskapet.

naturhistoria Åland är deras Main Draw som en turistattraktion. Det finns bokstavligen hundratals öar i skärgården, och trots att endast cirka åttio är bebodda, många av de andra är hem till vackra djurliv och orörd natur. Många av öarna är skyddade naturområden, med väl underhållna stigar vägleda besökarna genom vackra ängar, rika tallskogar och oländig cliff-sidor att visa rik flora och fauna på öarna, däribland många sällsynta arter av orkidéer.

En liten flygplats ansluter Åland till både Sverige och Finland. Båtar också ansluta öarna till finska fastlandet och Sverige. Gång på öarna finns mellan öarna färjor som går regelbundet och är gratis för dem som till fots.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.