Vad bör jag veta om Tristan da Cunha?

Tristan da Cunha är ett litet beroende i Sydatlanten. Öarna omfattar 120 kvadrat miles (200 kvadratkilometer). Tristan da Cunha består av ett antal öar förutom de befolkade ön Tristan da Cunha. Inaccessible Island, Gough Island och Nightingale Island är alla officiellt en del av beroende, även om alla är obebodda.

Tristan da Cunha är den mest isolerade bebodda platsen i världen, ca 1350 miles (2160 km) från moderbolaget ön Saint Helena, själv en liten ö med en befolkning på mindre än 4000. Den närmaste större landmassa är Sydafrika, som är 1750 miles (2810 km) away.

överraskande, Tristan da Cunha befolkades aldrig före europeiska upptäckten. Ön upptäcktes först av en portugisisk kapten, Tristão da Cunha, i början av det 16th århundradet. Han landade dock aldrig, och öarna förblev outforskade för de följande två århundradena. En fransk undersökning gjordes på ön i mitten av 18-talet, och det var vid denna tidpunkt som sötvatten upptäcktes på ön, gav ön ett visst värde som en waypoint i Atlanten korsningar. I den tidiga 19th century en amerikansk fast ön, hävdade att det var hans egen och döp om den till ön Refreshment, innan han dog bara några år efter att han anlänt. Kort efter hans död 1812 års krig bröt ut mellan USA och Storbritannien, och USA används Tristan da Cunha som en flottbas att attackera brittiska fartyg på väg till USA. Efter att brittiska Napoleons nederlag i Europa, och efterföljande exil honom till Sankt Helena, 1350 miles (2160 km) från den brittiska anspråk på Tristan da Cunha. Trots att ön var långt borta, var de brittiska dock frågande till att franska sympatisörer skulle använda den som en bas för att rädda Napoleon. Den brittiska byggdes ursprungligen en militärbas på ön, och över tid civila skickades dit. Med en etablerad population Tristan da Cunha började användas som ett resupply hamn för fartyg som går runt Kap Afrika från Europa till Mellanöstern. När Suezkanalen öppnades, fanns det dock inget behov av fartyg att segla runt Kap, och Tristan da Cunha gång blev isolerad otroligt. Whalers fortfarande ibland använde ön som bas, men denna trafik också blivit mindre vanliga.

Under andra världskriget användes Tristan da Cunha som en bas av britterna att övervaka Sydatlanten. Det var vid denna tid att ön var placerad som ett beroende under territoriet Saint Helena. I början av 1960 en vulkan bröt ut på ön, och körde befolkningen till England tillfälligt, även om de återvände några år senare.

Tristan da Cunha är ett av de minst bebodda platser i världen, med en befolkning på cirka 270 personer. Denna lilla befolkning kompliceras ytterligare av den otroliga isolering av ön. Med endast 80 familjer som utgör hela den sociala grupp av ön, många ungdomar lämnar öarna för att hitta makar, och så småningom hoppas kunna återvända.

Det finns inga plan i Tristan da Cunha, och det vanligaste sättet att nå dit är genom att få åka på ett fartyg från Saint Helena, eller spände en tur på en fiskebåt från Sydafrika.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.