Vad bör jag veta om Sao Tomé och Principe?

Sao Tomé och Principe är en liten ö-nation utanför Västafrikas kust. Landet omfattar 370 kvadrat miles (960 kvadratkilometer). Landet består av två stora öar, båda mer än 150 miles (250 km) utanför Gabons kust. Närliggande öar inbegriper Bioko och Annobon, som båda tillhör Ekvatorialguinea.

Det finns inga bevis för tidiga bosättningar på antingen Sao Tomé och Principe, och när den portugisiska först landsteg på ön i slutet av-15. Talet var öarna helt obebodd. Sin närhet till kontinenten Afrika gjorde dem en idé bas för den portugisiska handeln imperiet, som ofta finns fastlandet stammar fientliga baser byggdes vid kusten. Baser på Sao Tomé och Principe var tillräckligt nära kusten för att underlätta en regelbunden handel, men tillräckligt långt bort för att skydda den portugisiska från störningar eller våldsamma utbrott.

I slutet av-15: e talet Portugal började med en stor del av judar som lämnar Portugal för att undkomma förföljelse bosätta Sao Tomé och Principe,. Den tidiga nybyggarna började höja socker på öarna, hitta den vulkaniska jorden idealisk för växande som inkomstkälla. Inom några årtionden Sao Tomé och Principe har blivit stora producenter av socker och Portugal tog över som kör båda öarna direkt.

Om socker började odlas allmänt i Västindien, Sao Tomé och Principe hamnat inte konkurrera effektivt. Som ett resultat, i mitten av det 16th århundradet öarna hade istället blivit främst en waypoint för slavar på väg till Västindien och Amerika. Jordbruket började göra comeback i början av 19th century, när kakao och kaffe infördes både till öarna, och blomstrade i samma jord som hade gjort socker så framgångsrika tidigare århundraden.

slaveriet avskaffades på portugisiska territorier i slutet av 19th century, men markägaren system på plats på Sao Tomé och Principe lett till en effektiv slaveri fortsätter efter det officiellt avskaffades. För mycket av den tidiga 20th century sammandrabbningar ägde rum mellan portugisiska markägare och arbetstagare, särskilt när det gäller användningen av angolanska arbetstagare som praktiken slavar. På 1950-talet denna anti-portugisiska känslor kokade över, och arbetare protesterade en masse förrän de har blivit brutalt av den portugisiska i vad som brukar kallas Batepa Massacre. En befrielserörelsen sprang upp strax efter, med invånarna i Sao Tomé och Principe kräver självständighet från Portugal. Rörelsen tog fart genom 1960 och 1974, när Nejlikerevolutionen inträffade i Portugal, som ersätter diktatorisk regering med ett vänsterperspektiv socialdemokratiska regeringen inledde den nya regeringen att frige alla portugisiska territorier. 1975 Sao Tomé och Principe förklarades en helt självständig nation.

Även om de första åren av självständigheten präglades av en stor del av statens förtryck som markerats många andra afrikanska länder i denna tid, från 1990-talet Sao Tomé och Principe började omfattar demokratiska reformer i hela den politiska processen. Med undantag av en kort period 2003 då armén grep makten har landet fortsatt att fungera relativt demokratiskt och öppet.

Sao Tomé och Principe är en stor ö destination lite utanför stigen. Sammansmältningen av portugisiska och afrikanska kulturen göra för fantastiska musik och dans, är det kaffe sägs vara några av de bästa i världen, snorkling och surfing är i världsklass, och vulkaner erbjuder några av de bästa naturliga vandring i denna del av världen . Med en relativt hög turistinfrastruktur, och överkomliga priser, Sao Tomé och Principe är ett utmärkt val för en kort eller lång sikt besök.

Flyg anländer dagligen från både Gabon och Portugal. En färja går också regelbundet från Libreville i Gabon till Sao Tome.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.