Vad bör jag veta om S: t Barthélemy?

Saint Barthelemy är en liten ö i Västindien. Ön täcker 8 kvadrat miles (21 kvadratkilometer) och har en befolkning på drygt 7000. Ön ligger i Leeward Islands, och tillsammans med Saint Martin, Guadeloupe och Martinique, fyll franska Västindien, ett utomeuropeiskt område som kontrolleras av Frankrike. S: t Barthélemy kallas ofta Saint Barths, Saint Barts, eller ens Saint Barts.

Saint-Barthélemy hade lösts ursprungligen av Arawaks, och ersatta av karibier någon gång på 13-talet. Columbus landsteg på S: t Barthélemy under 1493, namnger den efter sin bror. Den spanska inte kolonisera ön, men, och det förblev under kontroll av karibier mer nästan två århundraden. I mitten-17th century, till ett antal av kolonisterna anlände från Saint Kitts etablera en permanent lösning på ön. Karibier emot denna lösning starkt, och dödade eller körde ut nästan alla bosättare. Några lyckades överleva, dock, och två decennier senare ett andra försök till förlikning, var framgångsrik. Den franska officiellt absorberas ön år 1673, att placera det under förvaltning av närliggande Guadeloupe.

Ett århundrade senare, i slutet av 18th century, handlas King Louis XVI S: t Barthélemy till Sverige, får ett lager i Göteborgs hamn i gengäld. Sverige omedelbart förklarade ön tullfria och skattefria, och ett inflöde av svenska bosättare anlände. För de närmaste årtiondena ön blomstrade som en önskvärd hamn för flygtrafiken till och från Amerika. Med tillkomsten av ångkraft, minskade emellertid besökare, och S: t Barthélemy in en ekonomisk nedgång.

I slutet av 19th century Sverige beslutade slutligen att ge upp S: t Barthélemy, säljer den tillbaka till Frankrike. Sverige ingick tillhandahållandet dock att S: t Barthélemy kvar tull-och skattefritt för all framtid.

Efter andra världskriget var kopplad S: t Barthélemy med Guadeloupe som en enhet. 2003 ön så småningom skulle bryta med Guadeloupe efter en folkomröstning, officiellt bli en Overseas gemenskapen. Turismen började växa på ön någon gång på 1960-talet, med en liten landningsbana installerat, och ett antal framstående göra S: t Barthélemy sin premiär semestervistelse.

Under senare år har S: t Barthélemy popularitet bland de rika i Amerika har bara expanderat, och det namnet har blivit synonymt med tropiska paradiset. Som ett resultat av dess status, kan ön bli ganska dyr jämfört med andra karibiska öarna, men nivån på den service som finns på S: t Barthélemy's är oöverträffade.

En stor del av den fastighet på S: t Barthélemy är privatägd, och myndigheterna har medvetet hållit utveckling från att växa för mycket, så att få ett rum på ön kan vara svårt, eller åtminstone kräva lite planering framåt. Väl framme var stränderna är huvudattraktionen, med en myriad av perfekt anlagda swaths av sand som väntar er. Snorkling, dykning, fiske, segling, och i stort sett alla vatten spelar ni kan föreställa er har också rätt till hands. Nattlivet i S: t Barthélemy är förvånansvärt avspända mot en plats som är så populärt med Rock Star och royalty publik, med en handfull små klubbar och restauranger.

flyg anländer dagligen i närheten Saint Maarten från ett antal stora internationella knutpunkter, och en färja eller mindre plan kan ta dig därifrån till Saint Barts själv. Privata yachter och privata flygplan anländer också ganska regelbundet, och för den äventyrslystna Hitching en tur på en båt från en närliggande ö i Västindien kan vara en billig och spännande alternativ.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.