Vad bör jag veta om Nederländska Antillerna?

Nederländska Antillerna är två små grupper av öar som ligger i Karibiska havet. Sammanlagt fem öar utgör Nederländska Antillerna: Bonaire, Cura? Ao, Saba, Sint Eustatius och Sint Maarten. Sint Maarten är egentligen bara en half ö, den andra hälften, St Martin, är ett utomeuropeiskt kollektivet i Frankrike. Nederländska Antillerna är en del av Konungariket Nederländerna och njuta självständig ställning. var Nederländska Antillerna ursprungligen upptäcktes av spanjorerna på 1490-talet, men kom under kontroll av Nederländska Västindiska Kompaniet i den 17: e talet. Öarna blev centrum för den karibiska slavhandeln, som lämnade afrikanska slavar till USA och andra delar av Nya världen. Efter avskaffandet av slavhandeln 1863, drabbades ekonomin i Nederländska Antillerna. Men i början 20th century, fann öarna en ny nisch, vilket ger oljeraffinaderier för Venezuelas oljereserver. Turism, offshore finans och petroleum omlastning är andra viktiga delar av ekonomin.

Eftersom öarna i Nederländska Antillerna är av vulkaniskt och korall ursprung, är jordbruk svårt och importen är viktiga. Nederländerna hjälpa Nederländska Antillerna med utvecklingsbistånd. Klimatet i Nederländska Antillerna är tropiskt och varmt året runt, men orkaner är ett problem i vissa områden under sommarmånaderna.

De flesta människor som bor i Nederländska Antillerna är ättlingar till europeiska kolonisatörer och afrikanska slavar. Andra nationaliteter representerade på öarna ingår Karibien, Latinamerika och östra Asien. De officiella språken i Nederländska Antillerna är holländska, engelska och Papiamentu, en kreol språk. Engelska och Papiamentu fått officiell status i mars 2007. Romersk katolicism är den dominerande religionen, medan andra kristna samfund och judendomen är viktig minoritet trosriktningar.

Monarken i Nederländerna är statschef i Nederländska Antillerna. En guvernör och ett ministerråd fungera som lokala verkställande makten på öarna. Den lagstiftande grenen av regeringen är uppdelad i två delar, en där delegater från varje ö hjälp att fatta beslut för Nederländska Antillerna som grupp, och en som är begränsat till varje enskild ö och tar hand om vardagliga saker.

Nederländska Antillerna inte kommer att överleva mycket längre, eftersom de beror på upplösa i december 2008. En fd ö som tillhör Nederländska Antillerna, Aruba, redan avskiljdes från gruppen år 1986 för att bli en självstyrande enhet, men fortfarande en del av Konungariket Nederländerna. Cura? Ao och Sint Maarten är griffeltavla till att följa samma rutt som Aruba, medan Bonaire, Saba och Sint Eustatius blir nederländska kommuner, jämförbara i de flesta avseenden kommuner ligger på gränsen till Nederländerna.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.