Vad bör jag veta om Akrotiri och Dhekelia?

Akrotiri och Dhekelia är två små förvaltas på Cypern, i Medelhavet. De omfattar 98 square miles (254 kvadratkilometer). Cypern besöktes först av människor närmare 12000 år sedan, och de första bosättningarna dyker upp runt 10. 000 år sedan. I 2: a årtusendet f. Kr. av fenicierna och grekerna anlände på ön, och ön blev en viktig Medelhavet handel nav.

Kontroll av ön gått från en grupp till den andra, och så småningom var kontrollerat av de ottomanska turkarna. Under denna period den turkiska befolkningen på ön ökat dramatiskt. I det sena 19th century kontrollen över ön gick till Storbritannien, även om den förblev under överhöghet av det ottomanska riket. Den brittiska använde ön som en viktig vägpunkt för deras handel riket, och för att befästa sin kontroll över Suezkanalen. När Turkiet gick centralmakterna under första världskriget, Storbritannien tog full kontroll över ön. Cyprioter gick med Storbritannien i utbyte mot ett löfte att efter kriget skulle de kunna förena med Grekland. Storbritannien misslyckats med att infria detta löfte, emellertid, och anti-brittiska känslor växte.

Småningom cyprioter blev självständigt över sin ö, med kompromissen att Storbritannien skulle få behålla militärbaser på sitt eget suveräna mark på ön. Detta får Storbritannien att behålla kontrollen över Suezkanalen och en militär närvaro i östra Medelhavet, medan desarmera striderna med separatisterna. De två regionerna Akrotiri och Dhekelia var avskärmat därför bort och förblev under brittisk kontroll efter att Cypern blev självständigt.

År 1974 invaderade Turkiet den norra delen av ön, och greker flydde före invasionen, tar skydd i Dhekelia. Den turkiska armén tog hand i sin invasion inte att ange den brittiska kontrollerade territorium, eftersom de försökte hålla Storbritannien neutral i tvisten.

Sedan 1960 har Cypern vid flera tillfällen begärt eller krävt att återvända Akrotiri och Dhekelia från Storbritannien. Cyperns regering anser att den mark som rätteligen tillhör nationen och att brittisk kontroll av Akrotiri och Dhekelia hindrar vidare cypriotiska utveckling. Den brittiska överväga Akrotiri och Dhekelia viktiga strategiska baser, och även om vissa erbjudanden om kompromiss har gjorts, ännu ingen lösning har nåtts.

Akrotiri och Dhekelia helt militärbaser, utan verklig civila regeringar. De administreras av britterna som militärbaser, och grundsatser som redogör för deras utveckling återspeglar detta. Inga kommersiella eller civila utvecklingen är tillåtna i Akrotiri och Dhekelia, och ingen permanent lösning personer är tillåtna. Som ett resultat, finns det naturligtvis inget turistnäringen i Akrotiri och Dhekelia, trots närheten Cypern erbjuder många möjligheter att resa.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.