Vad är sanning och försoning?

Truth and Reconciliation Commission (TRC) bildades i Sydafrika efter apartheid att hjälpa nationen övergången till ett tillstånd av fullständig demokrati. Avsikten var även att avslöja sanningen om vad som hände i Sydafrika under apartheid-tiden, som namnet antyder, och börja läka brytningen mellan svarta och vita sydafrikaner. Flera andra länder har använt sanningskommission som en modell för provisioner av sina egna efter perioder av krig och våld.

stavas Mandatet för sanningskommission i främjande av nationell enighet och försoning Act, nummer 34, 1995. I lagen preciseras ett behov av en kommission för att hålla förhör för både offer och förövare av våld apartheid i Sydafrika, i hopp om att hjälpa nationen läka av händelserna apartheid. Ett flertal framträdande sydafrikaner inklusive Desmond Tutu utsågs till kommissionen, som publicerade en slutrapport under 1998. Det var tre kommittéer för sanning och försoning. Det första rörde sig om brott mot mänskliga rättigheter, höra vittnesmål från offer för sådana kränkningar. Det andra om gottgörelse och rehabilitering, hjälpa båda sidor återuppbygga sina liv och att föreskriva skadestånd betalningar i förekommande fall. Den slutliga utskottet hade befogenhet att bevilja amnesti för personer som vittnat i full sina åtgärder under apartheidtiden.

Även om sanningskommission grundades i Kapstaden, reste runt Sydafrika för olika offentliga utfrågningar, se till att alla som ville tala skulle ha något att säga. TRC sammanställts omfattande register som hörde vittnesmål, och dessa uppgifter har införlivats i den slutliga rapporten, som väntat ivrigt i Sydafrika och utanför. Denna slutrapport är fortfarande allmänt tillgänglig, för dem som vill läsa igenom den, och ett antal kommentarer om rapporten har publicerats också.

En del människor kände att sanningskommission var ett dåligt sätt att hantera händelserna apartheid, eftersom den fokuserade på amnesti och försoning, snarare än straff för tidigare brott. Flera ökända brottslingar uppnås amnesti av TRC genom sina vittnesbörd, och många svarta afrikaner tyckte att detta var orättvist. Andra tyckte att TRC var en stark modell för nationell återuppbyggnad på grund av sin inriktning, kontrasterar det med rättegångarna i Nürnberg, som var lutad mot bestraffning av lagbrytare, snarare än att avslöja sanningen om vad som hände.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.