Vad bör jag veta om olika jultraditioner?

Runt om i världen, människor engagera sig i olika festligheter för att fira olika helgdagar. Julen är inget undantag. Medan många jultraditioner började för länge sedan, har vissa har anpassats för att passa olika kulturer och har utvecklats till att bli mer modern. I vissa fall har förändringar sannolikt att göra med säkerhet och bekvämlighet, t. ex. byta ljus på julgranar med julbelysningen.

Ordet Christmas själv sägs vara bildad av orden "Kristi Mass" och Massa har länge varit en av de viktigaste jultraditioner för många människor av tro. Julen är alltså betraktas som en religiös högtid men det finns även sekulära och hedniska fester ungefär samtidigt som de flesta julfirande inträffa. Hedniska högtider som vintersolståndet, den kortaste dagen på året, sannolikt föregås olika religiösa högtider. En av jultraditioner som verkar vara universella, det visar dekorationer under semestern. Traditionella objekt som julgranar, prydnadsföremål, käppar godis och änglar är fortfarande populära. Julgranar verkar ha blivit en symbol för kristendomen i Tyskland.

St Boniface, tros mannen ha fört kristendomen till Tyskland, sägs ha skära ner en ek som är dyrkade där. Historien förtäljer att en gran växte på samma ställe. St Boniface sedan kan ha använt den triangulära formen att representera treenigheten. Ursprungligen hängdes granar upp och ned och dekorerat. Senare placerades de i sin naturliga ställning och även väckt inomhus.

Som julgranar blev populär så gjorde smycka dem. Första ornament var enkla livsmedel såsom bakverk, frukt och nötter. Papper och tyg kom senare och de flesta prydnader var handgjorda skapelser fram till mitten av 17th Century när glas beslutsfattare i Tyskland tillverkade och sålde juldekorationer. De började med att göra glas frukt och andra fantastiska men senare till olika mönster som stjärnor och så småningom glaskulor.

På grund av jultraditioner som ingår går ut godis pinnar till barn vid religiösa ceremonier, många tror att godis käppar var första ses som något av en religiös symbol. Många tror godis pinnar formades att se ut som bokstaven "J", som representerar Jesu namn. Andra anser att dessa Christmas godis var avsedda att se ut som en herde personal. Ursprunget godis plantor kan ha religiös karaktär, men är en av de Jultraditioner delas av religiösa och sekulära människor lika.

Angel dekorationer sägs representera de änglar som meddelade Kristi födelse. Änglar är också ses som vårdnadshavare. De används i många religioner än den kristna.

Glöm inte jultomten. Sankt Nikolaus var känd för sitt goda gärningar. Han sägs ha gett bort nästan allt han ägde att hjälpa andra. Folk såg upp till honom så mycket att minnas hans död i början av december blev en helgdag. Legenden säger att datumet var lycka. Det sågs som en bra dag att göra stora beslut eller viktiga inköp. Den ger Spirit of St Nicholas utvecklades så småningom till att tro på jultomten, och många jultraditioner inkludera gåvor från Santa på julafton.

jultraditioner även fira en bestämd dag eller tid på året, vilket kan variera beroende på plats eller kultur. Flesta julfirande uppträder vanligen under december och januari. Vissa kulturer kombinera jultraditioner med att föra in det nya året.

jultraditioner även nedläggning av många affärer, banker, skolor och myndigheter på vissa platser. De flesta människor har ledigt från arbetet i exempelvis USA. Många människor i världen delar åtminstone några jultraditioner från Utsmyckning och sjöng för resa, umgås med familj och vänner, dela måltider och utbyta gåvor. Många kristna tror att traditionen att ge gåva kan ha kommit från de vise männen få gåvor till Jesus.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.