Vad är skillnaden mellan Slavonien, Slovakien och Slovenien?

Utanför Europa tycks det råda viss förvirring om många nationer och regioner inom kontinenten. Upplösningen av det forna Jugoslavien tillsammans med uppdelningen av före detta Tjeckoslovakien, har gett tre liknande namn, men mycket olika enheter.

Slavonien är en region i östra Kroatien (som en av de stater som utgjorde det forna Jugoslavien). Regionen omfattar två viktigaste floder, Drava och Sava. Det är ett bördigt jordbruksområde som är hem till cirka 750. 000 personer. De största städerna Osijek och Slavonski Brod.

Slovakien är ett litet land i Östeuropa. Huvudstaden är Bratislava, och befolkningen är cirka 5,5 miljoner. Den relativt nya nationen började sin självständighet när Tjeckoslovakien delas i Tjeckien och Slovakien den 1 januari 1993. Slovakien gränsar till Österrike i väst, Tjeckien och Polen i norr, Ukraina i öst, och Ungern i söder.

Slovenien är ett litet land som tidigare var en del av Jugoslavien. Slovenien har en befolkning på cirka 2 miljoner och huvudstaden är Ljubljana. Landet gränsar till Italien i väster, Österrike i norr, Ungern i öster och Kroatien i söder. Slovenien är också en relativt ny nation, den förklarade sig självständigt från Jugoslavien, den 25 juni 1991.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.