Vad är skillnaden mellan Nordpolen och magnetiska nordpolen?

Skillnaden mellan nordpolen och den magnetiska nordpolen är att den förra är en geografisk pol med ett stillastående läge på 90 grader nord. Denna geografiska nordpolen, även känd som True North , är den fasta nordligaste punkten på jorden där alla punkter ligger söder. Den magnetiska nordpolen är inte baserad på verkliga norr, men om magnetosfären av planeten. Den magnetiska nordpolen ligger hundratals miles från True North, med dess exakta position ständigt skiftande.

Ungefär jämförbar med en magnet, ger jorden en magnetosfär via magnetiska nord-och sydpolen. Magnetosfären utgör en stor, debiteras området runt jorden, med kläm kanaler eller cusps på varje pol. Den magnetiska nordpolen markerar den punkt där magnetfältet feeds ned till jorden i 90 graders vinkel, i förhållande till ytan. Eftersom solvinden partiklar blast mot jorden, är de flesta icke torkade av magnetosfären. Vissa sol partiklar, dock glida in den magnetiska nordpolen kusp, skapar norrsken, eller Northern Lights över Kanada. När det magnetiska fältet skift, vandrar den exakta positionen för den magnetiska nordpolen. Det går så snabbt, att under 2005 BBC rapporterade vissa forskare projicerat Magnetiska nordpolen skulle vara över Sibirien av 2055. Andra forskare menar att migrationen registrerats hittills kan vara en del av en svängning mönster som i slutändan kommer att ha den magnetiska nordpolen att flytta tillbaka till Kanada.

ståndpunkt var den magnetiska nordpolen först beräknas och redovisas under 1831. Av 1904 hade flyttat cirka 31 miles (50km). The Geological Survey of Canada fastställt sin genomsnitt 2001 ståndpunkt vara 81. 3 grader norr, med 110,8 grader väst, flytta nordväst med en hastighet av cirka 25 miles (40km) per år.

magnetkompasser punkt till den magnetiska nordpolen mot True North. Detta är inte ett stort problem för de flesta människor, men de som reser i de arktiska regionerna måste ta ställning till den magnetiska nordpolen i fråga för en exakt beräkning av verkliga position. Om möjligt skulle ett bättre verktyg för navigation vara en Global Positioning System (GPS).


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.