Vad är en osteopat?

En osteopat är en läkare som utövar osteopati. I USA är osteopater regleras av amerikanska Osteopatisk Association, och de tar med en doktorsexamen i osteopati (DO) vilket motsvarar en MD grad. Utanför USA, osteopat upplever olika grad av reglering, och de ofta praxis komplementär medicin, utan att föreskriva rättigheter, förmåga att utföra kirurgi, eller andra medicinska privilegier. Beroende på nationalitet och personlig smak, kan vissa personer anser en osteopatisk läkare som en primärvårdsläkare, eller som en kompletterande vårdgivare.

disciplinen grundades i slutet av 1800-talet av Dr Andrew Taylor Still, som var oroad över den riktning inom den moderna medicinen. Han kände att läkare alltför inriktad på narkotika och behandla specifika symptom, snarare än kroppen som en helhet och dess naturliga önskan att förbli friska. Han lyfte särskilt fram muskuloskeletala systemet, och anser att starka leder, skulle senor, ben och muskler bygga upp en stark kropp. År 1892 grundade han den första skolan i osteopati.

Flera saker skiljer en osteopat från en konventionell läkare. Osteopater lägger stor värde på att titta på kroppen som en sammanhängande helhet, snarare än ett sortiment av delar. De fokuserar också på förebyggande vård, bland annat en kraftig benstomme. Utöver förskrivning medicin, utföra operation, och att bedriva annan traditionell medicinsk praxis, en osteopat också metoder Osteopatisk Otillbörlig behandling (OMT). OMT innebär att man använder händerna för att undersöka kroppen, letar efter svaga områden och gemensamma frågor, och manipulera kroppen skonsamt som behövs för att behandla dessa frågor.

kvalificeringsprogrammet för en amerikansk osteopat är mycket lik den för en ordinarie läkare, inbegripet en omfattande utbildning, undersökningar ombord, och fortbildning för att behålla referenser. En osteopat väljer också ett särskilt intresseområde, vanligen i primärvården såsom pediatrik, allmänmedicin, obstetrik och gynekologi, eller liknande områden. Utanför USA, osteopat tenderar att fokusera mer på naturliga behandlingar, eftersom de inte har samma certifieringar eller privilegier som läkare gör. De tränar också OMT stor utsträckning, tillsammans med kraniosakral manipulation, och båda tror på värdet av förebyggande medicin och behandlingar syftar till att minska problem med ben och leder.

Patienter som skulle vilja arbeta med en osteopatisk läkare kan i allmänhet hitta en med hjälp av branschorganisationer som behåller förteckningar över medlemmar i god status. Patienter kan också vill överväga att be runt i sina samhällen för att se om någon vet eller eller redan arbetar med en bra osteopat. Precis som i fallet med att söka efter någon form av professionell service från en främling, bör patienten inte rädd att be om kvalifikationer, eller att ställa frågor om läkarens filosofi och strategi för behandling.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.