Vad är en Journeyman?

En gesäll är en tradesperson som har klarat en lärlingsutbildning, men är ännu inte kvalificerad att äga ett företag och hantera anställda. Denna term tekniskt hänvisar särskilt till män, en del människor hänvisar till män eller kvinnor som gesäller. Gesäller anses färdigutbildad, men nivån på deras erfarenhet är bara medel, eftersom de inte har arbetat på egen hand och de saknar den kompetens som kommer med många års praktik i en viss handel. Denna term kan också användas mer allmänt för att hänvisa till en arbetstagare med mellanliggande färdigheter.

Många yrken som behåller en lärlingsutbildning som regleras i lag att se till att människor får tillräcklig utbildning för att praxis på ett säkert sätt innan de får börja marknadsföra sina tjänster och arbetar självständigt. När en lärling börjar arbeta, måste han eller hon registrera sig, och kan vara tvungna att ett grundläggande färdigheter test som ger honom eller henne att arbeta som lärling. Efter en lärlingsplats är klar efter två till fyra år, kan lärlingen ansöka om att få examen som ger gesäll examen. Tentor kan ges som yrkessammanslutningar eller statliga tillsynsmyndigheter, beroende på handeln.

När en lärling passerar ett gesäll prov kan han eller hon kan arbeta i en annan tradesperson verksamhet. Gesäller inte har anställda eller lärlingar under deras anställda och de som inte får äga sin egen verksamhet, men de kan arbeta självständigt, förvärva färdigheter som tillåter dem att få behärska status. När någon är en mästare i en handel är det möjligt att äga en butik, hyra gesäller och arbeta med lärlingar.

Att arbeta som en gesäll gör en före detta lärling många möjligheter att arbeta i den verkliga världen, skaffa sig nyttiga erfarenheter med en mentor hands. Den gesäll arbetsgivare kan ge råd eller förslag om en gesäll möter en ny utmaning eller en situation som är obekant. Däremot när någon är en mästare i en handel, förutsätts att han eller hon inte kommer att behöva rådfråga en mentor om hjälp.

Vissa typer av gesäller omfatta gesäll rörmokare, elektriker, telefonarbetare , metallarbetare, snickare och takläggare. Gesäller är en del av en mycket gammal tradition av lärlingsutbildning som går tillbaka århundraden, och i många branscher, det enda sättet att lära är att öva dem och lärlingsutbildning skapa ett strukturerat sätt att träna säkert och effektivt. Så småningom kan lärlingar och gesäller bli mästare som kan utbilda nästa generation av hantverkare.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.