Vad är arbetsetik?

Arbete etik är normer eller värden som i regel baseras runt samvetsgrannhet. Mestadels är arbetsetik tänkt att gynna en person moraliskt och därigenom förbättra deras karaktär. Dessa etik kan nämnas bevarande av social kompetens, vara pålitlig, och att vara påhittig när så behövs i ett arbetssammanhang.

Ansvar, ärlighet och integritet vanligtvis är tre av de viktigaste komponenterna som leder till etiska affärsmetoder. När en verksamhet inte upprätthålla dessa komponenter finns det ofta negativa effekter på arbetstagare eller kunder. Dessa negativa effekter kan filosofiskt anses vara former av ansvar för förseelser.

Många anser att goda arbete etik att vara en naturlig del av karaktären av en person. Som sådan kan personlig etik odlas, men ofta inte kan uppnås om personen inte har något inre lust att utföra dem. Typiskt, de som känner att de har bra arbetsetik känna en känsla av mening, och gör sitt jobb väl. Människor som har tveksamt arbetsetik tycker ibland att de har en brytt samvete, och att de inte gör sitt arbete så gott de kunde.

Ur ett historiskt perspektiv, var idén av hårt arbete har betydande moralisk och andlig förmåner inte särskilt utbredd i antiken. Hårt arbete, som var mest fysiskt arbete, vanligen gjordes eftersom det var obligatoriskt. Därför det ofta ansågs vara förnedrande. Efter reformationen förändrades emellertid kulturella uppfattningar om hårt arbete. Även rika människor ibland skulle ägna sig åt hårt fysiskt arbete till förmån för deras själar.

Dessa nyfunna arbetsetik sprida sig från Europa till Amerika via grupper som franska hugenotter och engelska puritaner. Grupper hittades ofta att tillämpningen av dessa etiska regler för deras verksamhet skulle kunna göra en skillnad i deras ekonomiska välstånd. Genom den 18: e talet arbetsetik en regelbunden del av den västerländska kulturen. Benjamin Franklin skrev ofta om hur du använder tiden väl, att flitigt använda den i arbete före nöje.

Den industriella revolutionen i den 19: e-talet används arbetsliv är en grund för att få fler människor att börja producera föremål och att bli deras egna chefer. Krig 20th Century väckt industriarbetare och chefer tillsammans mot gemensamma mål. Att producera den mest effektiva leveranser möjligt och bibehålla rimliga kostnader tillverkning i problemtyngda ekonomier var bland dessa mål.

I dagens samhälle har många karriärer, t. ex. de som har att göra med tekniken, i allmänhet gör att människor kan uttrycka sig mer inom sin karriär. Samtidigt, dessa arbeten kräver normalt ett betydande utrymme för skönsmässig bedömning. Dessa två aspekter anses av många vara den drivkraft bakom personer som strävar efter att göra sitt bästa arbete.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.