Vad är en stuntman?

En stuntman är en person som utför fysisk sekvenser för TV eller filmer som kan vara för farligt eller svårt för en skådespelare att utföra. Actionscener tenderar att förlita sig på dubbel för stunts som kämpar scener eller hoppa ner byggnader, men de kan också användas för att göra något konststycke en skådespelare kan inte fysiskt göra för en roll, till exempel ridning eller simning. En professionell stunt är dubbelt så ofta högutbildade i en mängd olika fysiska färdigheter såsom karate, gymnastik eller klättring, som kan bidra till att säkerställa hans eller hennes säkerhet när de utför stunts.

När en stuntman är ställföreträdare för en skådespelare under en scen är det i allmänhet filmade på avstånd så det är inte uppenbart för publik som en dubbel används. Även stunt dubbel har ingen sett delar eller närbilder, måste de ha vissa fysiska likheter med människor som de står i så bytet verkar smidig. Stunt dubbel bära exakt kläder de människor de skildrar och även peruker om det behövs. En skådespelare kan använda samma stuntman för alla sina filmer, i synnerhet om den dubbla är samma höjd och storlek.

För att bli stuntman, kan en person gå till en stunt skola. Ett stunt skolan lär eleverna de färdigheter de behöver för film stunts, såsom hur man säkert utföra bekämpa sekvenser, Dodge mötande bilar, faller nedför trappor eller hoppa från höga höjder. Även om filmen innehåller har säkerhetsanordningar, såsom selar eller mattor kan Stunts fortfarande vara farlig, så ordentlig utbildning är nödvändig. Många har redan en fysisk karriär bakgrunden innan de eftersträvar stunt fördubbling. Av exempelvis professionell brottare går ofta in i stunt arbetet eftersom de har erfarenhet i säkert utföra potentiellt farliga fysiska handlingar.

En stuntman i allmänhet ut av en produktionens stuntkoordinator, som är ansvarig för gjutning och koreografera stunts. En professionell stuntman kan arbeta direkt för en stunt företag som är specialiserat på att tillhandahålla stunt tjänster för TV eller film. Han eller hon kan också göra frilans arbeta deltid. Många stunt dubbel bryta sig in i show business genom att börja i liten agerar eller som besättning jobb som tillåter dem att bilda nätverk med film eller TV-producenter.

Vissa stunt dubbel börja sin karriär som barn. Även om åtgärderna unga stunt dubbel utföra är inte lika farligt som vuxen stunts, kan de stå i för barn-aktörer eller aktriser för fysisk sekvenser, t. ex. minskande eller klättring. Professionell stunt dubbel med dvärgväxt ofta arbetar som stand-ins för barn eller spädbarn för mer farliga fysiska scener.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.